‘Vooral focus op de kwaliteit van onze service’

18 maart 2021
Dick van Doorn
Landbouwmachines Van Ceulebroeck

In 2012 maakt Ayrton Van Ceulebroeck, zaakvoerder van Landbouwmachines Van Ceulebroeck, een grote carrièreswitch door zijn werk als onderwijzer in het middelbaar onderwijs op te geven en in het familiebedrijf te stappen. Het bedrijf groeit gestaag en richt zich op snelle en goede service. Verder is het trouw aan zijn eigen merken. Begin jaren vijftig […]

In 2012 maakt Ayrton Van Ceulebroeck, zaakvoerder van Landbouwmachines Van Ceulebroeck, een grote carrièreswitch door zijn werk als onderwijzer in het middelbaar onderwijs op te geven en in het familiebedrijf te stappen. Het bedrijf groeit gestaag en richt zich op snelle en goede service. Verder is het trouw aan zijn eigen merken.

Begin jaren vijftig nam grootvader Etienne Van Ceulebroeck de beslissing om als zelfstandige door het leven te gaan. Voordien had hij enkele jaren op een boerderij gewerkt, maar aangezien enkele loonwerkers in de streek hun activiteiten stopzetten, leek het een verstandige beslissing om dat gat in de markt in te palmen. De eerste machine was een stationaire dorsmachine van het merk Claeys. Deze werd gefabriceerd in de werkhuizen van Claeys in Zedelgem. Van dan af gaat hij ook al meteen maaidorsers en kleine balenpersen verkopen aan klanten. Begin jaren zestig zijn de activiteiten van deze jonge onderneming reeds sterk uitgebreid. Daarom wordt een zelfrijdende maaidorser aangekocht, de Claeys M103. Ook de verkoop en het onderhoud van machines kennen een enorme boost.

Doorheen de jaren komen er steeds werktuigen bij, waardoor hij handen te kort komt. Vandaar dat Etienne Van Ceulebroeck de hulp van zijn twee zonen Luc en Marc inschakelt. De focus komt steeds meer te liggen op de verkoop en het onderhoud van New Holland-machines. In 1957 verkocht het bedrijf al de allereerste New Holland kleine balenpers van het model 66. Voor oogstmachines en balenpersen gaat de keuze logischerwijze naar Sperry New Holland, wat later nog veranderd in Ford New Holland. Ayrton Van Ceulebroeck: ‘Voor andere activiteiten wordt gekozen om zelf machines te ontwikkelen. Dit vormt de basis van een uitgebreide kennis binnen de agrarische sector. De verkoop van machines is één, maar de service na verkoop krijgt meer en meer belang.’

In 1970 volgt de verhuizing naar Neerlanden, een deelgemeente van Landen, waar het bedrijf op dit ogenblik nog steeds gevestigd is. Op dat ogenblik zijn de werkzaamheden van het loonbedrijf bieten zaaien en rooien en het dorsen van graan en mais. Ondertussen staat Van Ceulebroeck ook in voor het onderhoud van en herstellingen aan New Holland-oogstmachines. Verkoop en onderhoud van tractoren is op dat moment nog geen prioriteit.

Focus op New Holland

In 1995 neemt oprichter Etienne de beslissing om zijn zaak stilaan volledig over te dragen aan zijn twee zonen die al langer actief waren in het bedrijf. Van Ceulebroeck was zich doorheen de jaren steeds meer gaan concentreren op de verkoop van New Holland-landbouwmachines en onderdelen. Hiervoor moest meer ruimte komen en daarom wordt een volledig nieuwe vestiging gebouwd met een ruim magazijn en moderne werkplaats. In de eerste plaats om de reeds aanwezige klanten van een betere en snellere service te voorzien en nieuwe klanten aan te trekken. Het familiebedrijf wordt in de jaren negentig verder uitgebreid. Een ruim magazijn en de service na verkoop nemen de bovenhand op de loonwerkactiviteiten. In 1998 worden de huidige gebouwen opgetrokken en beslissen Luc en Marc om eveneens tractoren te gaan verkopen en herstellen. Hierbij neemt Luc de algemene leiding van het bedrijf, de boekhouding en het magazijn voor zijn rekening. Dat magazijn met zijn grote voorraad onderdelen van New Holland-machines is van dan af het visitekaartje van het bedrijf geworden. Marc concentreert zich op de werkplaats. Om te vermijden dat het  loonwerk een negatieve invloed zou hebben op de verkoop en service als New Holland-dealer, besluiten ze in 2008 om na 49 jaar het loonwerkbedrijf te verkopen.

Hierdoor kon er tijd vrijgemaakt worden om de verkoop van New Holland- tractoren op te drijven en klanten een nog betere service te garanderen. Ayrton Van Ceulebroeck: ‘Van deze service kunnen onze klanten blijven genieten in de toekomst aangezien ik in 2012 mee in de onderneming stapte. Dit was tevens de gelegenheid om het aanbod nog verder uit te breiden.’

Enorme carrièreswitch

In 2012 nam Ayrton Van Ceulebroeck de beslissing om zijn werk als onderwijzer in het middelbaar onderwijs op te geven en in het familiebedrijf te stappen. ‘Door de passie voor landbouw en machines en zeker ook de microbe van het ondernemen was dit voor mij de betere keuze. Wij wilden onze klanten het signaal geven dat ze nog een hele lange periode op ons kunnen rekenen.’ Ayrton was tijdens de schoolvakanties al langer werkzaam op het familiebedrijf en groeide op tussen de machines. Toen er nog loonwerk werd uitgevoerd reed hij tijdens de zomervakantie altijd met de New Holland D1000-balenpers. Wanneer Ayrton in 2012 in het bedrijf begon, werd beslist om de verkoop op te delen. Vader Luc concentreert zich vanaf dan op de verkoop van de oogstmachines en Ayrton neemt de tractoren voor zijn rekening. Ayrton breidt de verkoop uit door ook alle werktuigen die aan een tractor gekoppeld kunnen worden te gaan verkopen.

In de landbouwstreek in de omgeving van Landen biedt Landbouw- machines Van Ceulebroeck voor iedere klant een ideaal product aan door het uitgebreide gamma. Het bedrijf verkoopt alles binnen het New Holland-gamma: tractoren, oogstmachines, verreikers en tuin en park tractoren. Het gamma van New Holland construction equipment kwam er later nog bij. Voorheen werden ook machines van Rabe verkocht, maar doordat deze leverancier zijn werkzaamheden gedurende een jaar heeft moeten stopzetten in verband met een herstructurering, werd deze samenwerking beëindigd. Ayrton Van Ceulebroeck: ‘Wij leveren nog altijd service en onderdelen voor alle verkochte machines, dus onze klanten kunnen op beide oren slapen.’

Naast de Delvano-landbouwspuiten, die grootvader Etienne destijds ook al verdeelde, verkoopt het bedrijf ook materieel van Dezeure. Dat wordt verder aangevuld met machines van Adler, maaiers van Perfect, New Holland-werktuigen, machines van Vandaele Konstructie en het gamma van Atelier Robert. Van Ceulebroeck wil naast de pure landbouw ook het aanspreekpunt zijn voor de verkoop en service van maaiers, maaiarmen, houthakselaars en zoutstrooiers. Voor de kleinere machines werkt Van Ceulebroeck samen met Agropak. Door de vlotte samenwerking en het uitgebreide gamma wordt hierdoor het gat, dat door het stopzetten van Rabe is ontstaan, meer dan gecompenseerd.

Rtk-gps is gat in de markt

Ook binnen de landbouw staat de tijd niet stil. BVBA Landbouwmachines Van Ceulebroeck is daarom op de hoogte van de allerlaatste technologieën. Een mooi voorbeeld hiervan is het belang van precisielandbouw en met name rtk-gps. Vooral sinds 2012, op het moment dat Ayrton Van Ceulebroeck het bedrijf overnam, is de vraag naar deze systemen enorm toegenomen. Ayrton begon zich van toen af te focussen op het opentrekken van het New Holland-gamma en -werktuigen en de verkoop van rtk-gps systemen. Sinds 2012 is de vraag naar zogeheten achterafbouw van deze technologie op tractoren enorm gestegen. Het bleek een gat in de markt te zijn. Daarbij kijkt de zaakvoerder tevens naar de mogelijkheden om voor klanten met een ander trekkermerk ook een rtk-gps systeem te kunnen aanbieden.

Ayrton: ‘Als ik dan contact heb met deze klanten, dan kan ik meteen onze servicekwaliteit tonen en hen dan wellicht nog een New Holland-tractor of een ander product van een van onze dealermerken verkopen.’
Door het toenemend gebruik van rtk-gps technologie heeft de landbouwmachinedealer zich ook zeer sterk vertegenwoordigd in Delvano-landbouwspuiten. Het bedrijf tracht dan ook om klanten binnen dit segment het volledige pakket aan te bieden, zowel voor gedragen en getrokken veldspuiten als voor de zelfrijders. Volgens Van Ceulebroeck groeit het bedrijf van jaar tot jaar. Hij probeert deze groei op een gezonde manier te laten verlopen, liever organisch, jaar na jaar dan plots een enorme boost.

Ayrton: ‘Bij een te grote groei ineens ga je verliezen op vlak van kwaliteit van service en klantenrelaties. Alle componenten van een bedrijf moeten op één en hetzelfde niveau meegroeien.’ Het bedrijf wordt volgens hem van een familiebedrijf steeds meer een echte onderneming. Sinds 2018 is Landbouwmachines Van Ceulebroeck overigens full-line New Holland- dealer en biedt het dus alles aan wat New Holland in zijn gamma heeft. In de werkplaats heeft het bedrijf inmiddels één fulltime vaste medewerker in dienst.

Vooral zwaardere tractoren

Af en toe verkoopt het bedrijf ook rupsvoertuigen. Gezien de draagkrachtige goede landbouwgronden in de buurt van Landen zijn dit eerder uitzonderingen. De bodemstructuur is dermate goed dat met normale tractoren de landerijen ook bewerkt kunnen worden. Van Ceulebroeck verkoopt daarbij meestal zelfs relatief zware tractoren van tussen de 200 en 300 pk. Daarnaast verkoopt Van Ceulebroeck steeds meer bandendrukregelsystemen.

‘Ik verkoop dus eerder een zwaarder New Holland T7-model dan een T4- of T5-model.’
Ook verkoopt hij veel grote maaidorsers, vooral dan aan klanten in Wallonië. Dat is ook de regio met relatief grote percelen. Hij verkoopt New Holland-maaidorsers tot in Chili toe. In dat land zit namelijk een bedrijf dat alle merken verkoopt, dus ook New Holland. En omdat New Holland-maaidorsers qua capaciteit en rendement een goede internationale reputatie hebben, neemt de vraag ernaar steeds toe. Zelfs voor volledig nieuwe machines met grote capaciteit. Zo werd reeds twee keer een CR10.90 met 11m-maaibord afgeleverd en ook al een CR9.80. Het palet wordt dus steeds breder, met allerlei soorten werktuigen en bijvoorbeeld ook landbouwspuiten.

Verder wordt er meer en meer aan openbare besturen verkocht: veegmachines, sneeuwschuiven, bermmaaiers, modderschuiven … ‘Dit onderdeel groeit wel, maar zal nooit de omvang krijgen van onze verkoop in de landbouw,’ aldus de zaakvoerder. ‘Wij blijven ons dus vooral focussen op de landbouw.’ Ook innoveert en actualiseert het Landense bedrijf continu. Zo werd vorig jaar een testbank voor tractoren gekocht die tractoren kan testen tot 515 pk.

Trouw aan merken

‘Waar we heel veel belang aan hechten, is het gebruik van alleen nieuwe onderdelen, zowel in de werkplaats als in de servicewagen. Er worden dus nooit oude onderdelen gebruikt bij de reparatie van een tractor of werktuig. En ook het reparatiemateriaal zelf moet perfect zijn,’ aldus Van Ceulebroeck. ‘Dus wij gebruiken uitsluitend nieuwe gereedschappen voor reparaties.’

Landbouwmachines Van Ceulebroeck is trouw aan zijn merken en zal dus ook geen merken van concurrenten van eigen huismerken verkopen. Verder probeert het bedrijf zo veel mogelijk met Belgische bedrijven samen te werken. De belangrijkste reden hiervoor is dat je zodoende gemakkelijk aan onderdelen kunt komen, maar ook hun uiterste betrouwbaarheid en kwaliteit. Volgens Van Ceulebroeck is het, vooral in de landbouw, van groot belang dat je zeer snel kunt reageren op vlak van service.

Nog een nieuwe ontwikkeling is volgens de zaakvoerder de overstap in de landbouw naar minder ploegen. Daar tegenover staat de groei in marktaandeel van werktuigen die alles in één werkgang kunnen uitvoeren, waardoor de bodem minder belast wordt.

Mogelijke uitbreiding

De werkplaats dateert uit 1998 en is samen met de burelen en het magazijn ongeveer 300 m2 groot. De loods voor opslag van machines en ijzerbewerkingsmachines meet circa 580 m2. Van Ceulebroeck: ‘Wij hebben nog ruimte en grond om uit te breiden. Bijvoorbeeld om een showroom te bouwen of een grotere werkplaats.’ Op dit moment heeft het bedrijf nog geen concrete plannen om uit te breiden, maar als het werk blijft toenemen zoals nu het geval is, dan zal de landbouwmachinedealer er toch aan moeten denken.