Uitbreiding Azurit programma

17 augustus 2021

LEMKEN, de landbouwwerktuigen specialist voor professionele plantaardige productie, heeft de details van zijn beproefde precisiezaaimachine verbeterd. De nieuwe variant is vanaf september verkrijgbaar onder de naam ‘Azurit 10’. Het nieuwe model biedt in vergelijking met het vorige een aantal extra voordelen. De nieuwe Azurit is naast de vertrouwde varianten met vier, zes of acht rijen […]

LEMKEN, de landbouwwerktuigen specialist voor professionele plantaardige productie, heeft de details van zijn beproefde precisiezaaimachine verbeterd. De nieuwe variant is vanaf september verkrijgbaar onder de naam ‘Azurit 10’. Het nieuwe model biedt in vergelijking met het vorige een aantal extra voordelen.

De nieuwe Azurit is naast de vertrouwde varianten met vier, zes of acht rijen en rijafstanden van 70 tot 80 cm nu ook verkrijgbaar in een uitvoering met zes of twaalf rijen en een rijafstand van 50 cm. De zaaikouters zijn aangevuld met een verbeterde vorenvormer die zorgt dat het zaaigoed beter wordt afgelegd. De werpbuis is vernieuwd en beschikt nu over een verwisselbare inlaat die bij slijtage kan worden vervangen. Tot het toepassingsgebied van de Azurit 10 behoren vanaf komend seizoen naast de bestaande gewassen ook sojabonen en zonnebloemen. Een andere noviteit is de automatische verenkeling van korrels voor maïs. Hierbij wordt de kwaliteit ervan gemonitord en zo nodig bijgesteld. Ook reeds bestaande machines kunnen ermee worden uitgerust. Een nieuwe meststoffenbewaking bij de Azurit 10 toont eventuele verstoppingen van de afzonderlijke kunstmestkouters automatisch aan de bestuurder.

De ‘MicroHub 5’ voor de Azurit 10 is nog een extra pluspunt van LEMKEN. Dit is een doseer-inrichting waarmee vlakbij het zaaigoed microgranulaat kan worden uitgebracht. Gewassen kunnen zo razendsnel over de wateroplosbare voedingsstoffen beschikken. Dat zorgt normaal gesproken voor een zeer goede groei van jonge planten. Vooral in een koud en droog voorjaar kan dat uitermate belangrijk zijn. Met een relatief kleine hoeveelheid microgranulaat kan goed worden voorzien in de eerste voedingsbehoeften van de planten.

LEMKEN legt met de MicroHub 5 bewust het accent op meststoffenefficiëntie, dat in het publieke debat een steeds belangrijkere rol inneemt. “Wij bieden bij onze Azurit deze optie tot 8 rijen aan”, aldus Bernd Valtwies, hoofd constructie voor precisiezaaitechniek bij LEMKEN. “De eenheid is niet voor nieuwe machines. Afhankelijk van het bouwjaar van de bestaande Azurit 9 worden bijpassende sets voor achterafmontage aangeboden. De besturing vindt plaats via de boordterminal van de Azurit. De MicroHub heeft een inhoud van 200 liter meststof. De uitbrenghoeveelheid ligt momenteel tussen de 1 en 40 kilo per hectare. De doseereenheid wordt elektrisch aangedreven en het granulaat wordt pneumatisch naar de zaaivoor getransporteerd. Nauwkeuriger kan niet“, zegt Bernd Valtwies overtuigd.