Trakjak: ‘Lift up yourself’

17 november 2020

De trekker opkrikken, dat is wat de Trakjak doet. Deze lifthulp zorgt ervoor dat eender welke standaardtrekker  zichzelf kan optillen en zonder achterwielen zichzelf ook kan verplaatsen. Het systeem mag 12 ton dragen. De Trakjak is ontworpen door de Ierse aannemer Padraig Fay. Hij zocht in de eerste plaats een veilige krik om de achterkant […]

De trekker opkrikken, dat is wat de Trakjak doet. Deze lifthulp zorgt ervoor dat eender welke standaardtrekker  zichzelf kan optillen en zonder achterwielen zichzelf ook kan verplaatsen. Het systeem mag 12 ton dragen.

De Trakjak is ontworpen door de Ierse aannemer Padraig Fay. Hij zocht in de eerste plaats een veilige krik om de achterkant van de tractor op te krikken terwijl de achterwielen gedemonteerd zijn. Het idee komt uit de transportindustrie waar er vaak van wielen wordt gewisseld om machines klaar te maken voor verscheping of om ze te reinigen. Het systeem gebruikt de hefinrichting van de trekker waarmee deze zichzelf dan optilt. De hef is verbonden met een chassis (de Trakjak) dat onder de achterkant van de trekker loopt.

Als de liftarmen omhoog gaan, wordt de trekker in de lucht geheven. Van zodra de trekker van de grond komt wordt hij ondersteund op de wielen van de Trakjak en kan de trekker eigenlijk ‘zichzelf verplaatsen’. Daarvoor moet dan logischerwijze wel de voorwielaandrijving worden ingeschakeld.