TETRAX2 SERIE: ENORM PRESTATIEVERMOGEN MET 4 PARALLELLE WIELEN!

6 november 2015

Alweer een nieuwigheid bij de grootste Europese fabrikant van mengmesttanks en verspreidingsmaterieel. Het JOSKIN bedrijf, te Soumagne, voegt immers een nieuw model toe aan zijn gamma TETRAX mengmesttanks: de TETRAX 16000S. De TETRAX 16000S werd ontworpen op hetzelfde principe als de andere modellen van het gamma:  de 4 wielen met dezelfde afmetingen naast elkaar maken […]

Alweer een nieuwigheid bij de grootste Europese fabrikant van mengmesttanks en verspreidingsmaterieel. Het JOSKIN bedrijf, te Soumagne, voegt immers een nieuw model toe aan zijn gamma TETRAX mengmesttanks: de TETRAX 16000S.

De TETRAX 16000S werd ontworpen op hetzelfde principe als de andere modellen van het gamma:  de 4 wielen met dezelfde afmetingen naast elkaar maken het mogelijk om het merendeel van het gewicht op de grond uniform te verdelen. Daardoor wordt bodemverdichting vermeden en kan de structuur van de grond beschermd worden.
Één van de voordelen van de Tetrax2 16000S is dat hij met 650/85R36 wielen uitgerust kan worden, d.w.z. wielen met een diameter van 2.070 mm. Daardoor beschikt het over een groot trekgemak en wordt het contactoppervlak vergroot; zo kan het gewicht van het voertuig op een nog grotere oppervlakte verdeeld worden. De wielen worden twee per twee gemonteerd op het onderstel. Iedere paar wielen wordt bevestigd op de integrale wieg van de tank d.m.v. een centrale as (en dit zonder hulpchassis) en is pendelend opgehangen om zich te kunnen aanpassen aan de grondonevenheden.
De hoogte van het voertuig blijft dus laag en zijn stabiliteit is vergroot. Deze stabiliteit is verder vergroot door de breedte van 3.230 mm. Het is echter de enige manier om wrijving van de buitenkanten van de banden te voorkomen en om genoeg ruimte te hebben tussen de wielen van 650 mm breed (dus op zijn minst 4×680 mm), zelfs als het voertuig volledig geladen is.

Het is één van de redenen waarom de Tetrax2 16000S een specifieke verspreider is die het mogelijk maakt om ideaal in de velden te werken met een verspreidingswerktuig en die een alternatief biedt voor de zelfrijdende voertuigen.
Het beperkte gewicht op de as van 10 t, dat vaak vermeld wordt in de Europese wetgevingen, maakt het ook onmogelijk om het voertuig voor transport doeleinden te gebruiken.
Het is nu wel mogelijk om voertuigen met een lading van 32.000 l (wat niet zeldzaam is in sommige Europese gebieden) optimaal te lossen in amper twee keren.
Alle types mengmestverspreidingswerktuigen kunnen compact gemonteerd worden op de Tetrax2 16000S, aangezien deze een bijzondere kleine lengte heeft, waardoor deze compact en hanteerbaar blijft zelfs met zijn grote inhoud. Dit is o.a. mogelijk door de standaard geveerde dissel die de compactheid van het voertuig verder vergroot.
Wat het pompen betreft, kan de Tetrax2 16000S zowel met een vacuumpomp met een debiet tot 25.000 l lucht/min of een een lobbenpomp tot 8.000 l mengmest/min uitgerust worden. Deze pompen maken het mogelijk om de stilstandstijd bij het vullen aan de rand van het veld of bij het verspreiden te beperken. Het gebruiksgemak en de prestaties van de machines kunnen ook verhoogd worden dankzij de 8″ of 10″ zuigarm en de moderne Isobus bediening.
De TETRAX2 16000S kan uitgerust worden met alle modellen JOSKIN weide- en bouwlandbemesters of verspreidingsbomen, zoals de multispat- of sleepslangenbomen. De zeer stevige hefinrichting aan de achterzijde van de tank is ontworpen om alle types verspreidingswerktuigen compact en dicht bij de achterwand van de tank aan te koppelen.
De TETRAX2 16000S is bijzonder geschikt voor de bedrijven waarvan de weiden en bouwlanden dicht bij de boerderij liggen. Onder de andere voordelen van deze tank is er ook zijn doeltreffendheid en de grote opbrengst per hectare.