Over water lopen met Mitas banden

15 september 2016

Met Mitas hoge-pk tractorbanden-gemonteerd op een Claas Axos 320 tractor met een gewicht van 4 ton- over het water lopen. Zonder de massale lagedrukbanden zou de trekker onvermijdelijk zinken. Maar dankzij de wet van Archimedes en zorgvuldig rekenen kan de trekker met succes de haven in en daarna terug de wal op  zonder dat de  […]

Met Mitas hoge-pk tractorbanden-gemonteerd op een Claas Axos 320 tractor met een gewicht van 4 ton- over het water lopen. Zonder de massale lagedrukbanden zou de trekker onvermijdelijk zinken. Maar dankzij de wet van Archimedes en zorgvuldig rekenen kan de trekker met succes de haven in en daarna terug de wal op  zonder dat de  kapitein natte voeten krijgt. Mitas, onderdeel van de Trelleborg Group en haar partners verrichtte de ongebruikelijke stunt deze maand in Nederland. Eén van ‘s werelds grootste landbouwbanden, de Mitas 1250/50R32 SFT op de achteras en de Mitas 750/55R30 SFT op de vooras van de varende Claas tractor.

Pavel Kott, Product Manager voor Mitas landbouwbanden zei: “Mitas is gericht op het behalen van voordelen voor agrariërs. Flotationbanden dienen niet alleen om de tractor „stoer“ te maken, maar ze kunnen ook hogere opbrengsten genereren dankzij minder bodemverdichting vanwege het „drijven“ van de band op de akker“.

“Het gaat allemaal over „drijfvermogen“. De combinatie van volume en lucht in de gemonteerde banden maakte het mogelijk een 4-tons trekker op het water te laten drijven. Stel je de lage drukverdeling op de grond eens voor als de machine haar dagelijkse werk doet“.

Het experiment vond plaats op 14 september in Offingawier, Nederland. Samen met haar partners BOS mechanisatie, Gruva techniek en B & O Bandenservice, organiseerde Mitas dit evenement om het potentieel van de landbouwbanden te tonen met een duidelijke link naar het onderwerp  bodemverdichting. Bert Kuiper, Hoofd Verkoop van Claas machines bij Kamps de Wild, voegde toe: “We zijn verheugd om deel uit te maken van dit project dat de mogelijkheden van landbouwmachines toont vanuit een andere hoek. We haden nooit gedacht dat onze trekker op het water zou kunnen lopen”. Het totale gewicht van de Claas Axos 320 trekker met een volle brandstoftank, frontgewicht en de chauffeur was 4068 kg. Het volume van de Mitas 1250/50R32 SFT is een indrukwekkende 2157 liter en de 750/55R30 SFT heeft 685 liter bij een nominale druk van 2,4 bar.

Mitas 1250/50R32 SFT is ontworpen voor graanwagens, maaidorsers en andere krachtige landbouwmachines. Mitas 1250/50R32 SFT 188A8/185B heeft een diameter van 2,02 meter en kan ladingen vervoeren tot 14 ton (10 kilometer per uur, cyclisch). Met een gewicht van 571 kilogram is deze grote Super Flexion Tire (SFT) ook de zwaarste band in Mitas’ producten programma. De band is wereldwijd beschikbaar.

Mitas, onderdeel van de Trelleborg Group, is één van Europa’s toonaangevende producenten van landbouwbanden. Mitas produceert en verkoopt banden onder de merknamen Mitas en Cultor. Daarnaast produceert en distribueert Mitas een breed scala van industrie- en motorfietsbanden. Sinds april 2015 worden ook fietsbanden onder de naam Mitas geproduceerd. Mitas produceert op drie locaties in Tsjechië, één in Servië en één in de Verenigde Staten en beschikt over een wereldwijd verkoop- en distributienetwerk.