OUDSTE DELAVAL VMS MELKROBOT TER WERELD DRAAIT IN NEDERLAND

24 juni 2020

Op 21 juni 2000 is de familie Van Kempen – Van Diepenbeek gestart met robotmelken op de huidige locatie in Biddinghuizen. Twintig jaar, 1,9 miljoen melkbeurten en ongeveer 20 miljoen liter melk later zijn beide DeLaval VMS-melkrobots nog steeds aan het werk op het bedrijf. Hiermee zijn deze melkrobots de oudste nog werkende DeLaval robots […]

Op 21 juni 2000 is de familie Van Kempen – Van Diepenbeek gestart met robotmelken op de huidige locatie in Biddinghuizen. Twintig jaar, 1,9 miljoen melkbeurten en ongeveer 20 miljoen liter melk later zijn beide DeLaval VMS-melkrobots nog steeds aan het werk op het bedrijf. Hiermee zijn deze melkrobots de oudste nog werkende DeLaval robots in de wereld. “Toen wij begonnen stond automatisch melken nog in de kinderschoenen en hebben we – samen met DeLaval – veel moeten ontdekken”, volgens een trotse vader Jos van Kempen.


In 2000 verhuisde de familie van Zeewolde naar Biddinghuizen. “Op dat moment bleek al, dat de kinderen interesse hadden in het overnemen van het bedrijf en dat gaf de doorslag voor ons om ook te investeren in automatisering”, vervolgt Jos van Kempen. In al deze jaren hebben er twee grote aanpassingen plaatsgevonden aan de robot, waarbij de pneumatische besturing van de robotarm is vervangen door een hydraulische en de software is aangepast. Aanvullend zijn er in 2015 zogenaamde OCC’s, online celgetalmeters, op de robots geplaatst. Op één van de VMS’en draait nog altijd de camera van het eerste uur.


De robots staan er letterlijk nog als nieuw bij in de melkruimte. “De robot up-to-date houden en vooral regelmatig en goed onderhoud zorgen voor een lange levensduur”, aldus van Kempen. “Met DeLaval dealer Van der Sluis Agri uit Genemuiden hebben we hierin een hele goede partner. En de kosten voor onderhoud zijn niet toegenomen in de afgelopen jaren. Zo kunnen ze zeker nog wel een aantal jaren mee.”


Op het melkveebedrijf in Biddinghuizen worden ca 110 melkkoeien gemolken. Daarnaast bestaat het bedrijf uit 90ha akkerbouw en een Bed & Breakfast. Het is een echt familiebedrijf waar de taken duidelijk zijn verdeeld. Zoon Joris van Kempen en schoonzoon Marc van Diepenbeek hebben ondertussen de dagelijkse werkzaamheden op het bedrijf overgenomen. Dochter Mariska houdt zich voornamelijk bezig met de Bed & Breakfast. Zij wordt hierbij regelmatig geholpen door moeder Maria.