Nieuwe gepatenteerde KRONE OptiTurn-schuddertand

14 juni 2021

Met de introductie van de nieuwe Vendro schudders heeft KRONE nieuwe maatstaven gezet voor wat betreft het schudden tijdens de ruwvoederwinning. Met name op het gebied van gewasopname en spreiding ontstaat er een nieuwe dimensie dankzij de geheel nieuw ontwikkelde en gepatenteerde KRONE OptiTurn-schuddertand. Deze driedimensionaal gebogen schuddertand staat namelijk voor een betere gewasopname, hogere […]

Met de introductie van de nieuwe Vendro schudders heeft KRONE nieuwe maatstaven gezet voor wat betreft het schudden tijdens de ruwvoederwinning. Met name op het gebied van gewasopname en spreiding ontstaat er een nieuwe dimensie dankzij de geheel nieuw ontwikkelde en gepatenteerde KRONE OptiTurn-schuddertand. Deze driedimensionaal gebogen schuddertand staat namelijk voor een betere gewasopname, hogere rijsnelheid en een perfecte spreiding van het gewas wat resulteert in een gelijkmatig drogingsproces. Toegepast wordt de unieke OptiTurn-schuddertand op alle nieuwe KRONE Vendro schudders en de grote getrokken modellen KWT 1300, KWT 1600 en KWT 2000.

De ontwikkeling van de OptiTurn-schuddertand startte reeds in het seizoen 2014, waarbij het onderzoek begon door de verschillende schuddertanden in de markt onder te loep te nemen en de werking uitvoerig te analyseren. Gedurende deze tests kwam de eeuwenoude en alom bekende hooivork aan bod, welke nog dagelijks door vele veehouders gebruikt wordt. Tijdens het werken met deze hooivork sprong de gebogen vorm van de tanden in het oog, waarna de simpele constatering volgde: “Ooit eens een hooivork gezien met rechte tanden?!”.

De gebogen vorm zorgt namelijk voor een schone opname van het gewas van de graszode, waarbij het gewas over de gehele lengte van beide tandbenen wordt verdeeld. Aansluitend zorgt de gebogen vorm bij het loslaten voor een gelijkmatige en luchtige verdeling van het gewas, en zodoende een optimaal schudbeeld achterlaat. Op basis van deze ervaring ontstond het eerste idee voor de nieuwe, driedimensionale gebogen KRONE OptiTurn-schuddertand. Dit idee werd uitvoerig getest in verschillende landen en onder de meest uiteenlopende omstandigheden, en resulteerde uiteindelijk in het compleet nieuwe en innovatieve ontwerp van het hart van elke schudder: de schuddertand.

“De OptiTurn-schuddertand heeft een driedimensionale gebogen, scheppende vorm gekregen. Ofwel, de tand is meer stekend naar voren en scheppend gebogen. Door deze scheppende, gebogen vorm is de opname van het gewas agressiever en kan er dus sneller gereden worden, met toch een goede gewasopname ook in zwaar gewas dat op zwad ligt”, zo de toelichting van Ad van den Hurk, fabrieksvertegenwoordiger voor KRONE in Nederland.

“Door de gebogen ‘lift’-vorm schuift het gewas gelijkmatig aan de tanden naar boven en wordt van de bodem getild, op deze manier wordt verontreiniging voorkomen. Beide tandbenen zijn ongelijk lang, waardoor deze exact de bodem aftasten en wordt het gewas verliesvrij en gelijkmatig over de twee poten verdeeld en perfect opgenomen. De gebogen tandvorm zorgt eveneens voor het gelijkmatig loslaten van het gewas aan de achterzijde van de rotor. Dit resulteert dan ook in een gelijkmatig en luchtig schudbeeld. Zo wordt de droogtijd tot een minimum beperkt en kunnen ook korte oogstperiodes optimaal benut worden”, zo vat Van den Hurk de werking van de OptiTurn-schuddertand samen.

Alexander Esselmann, productspecialist bij KRONE voor schudders en harken, was nauw betrokken bij de ontwikkeling van OptiTurn-schuddertand: “De afgelopen jaren hebben wij intensief samengewerkt met onze importeurs, dealers en fabrieksvertegenwoordigers in de verschillende landen wereldwijd. Door goed te luisteren naar onze klanten en de ervaring van onze partners ter plaatse mee te nemen, is uiteindelijk een driedimensionaal gebogen schuddertand ontstaan. Met OptiTurn hebben wij een schuddertand kunnen ontwikkelen die staat voor het beste schudbeeld en een maximale ruwvoerkwaliteit onder alle omstandigheden. Met name onder de zwaardere Nederlandse en Belgische omstandigheden resulteert dit in een nieuwe dimensie op het gebied van gewasopname en spreiding. Ofwel, met OptiTurn biedt KRONE de passende oplossing voor elke uitdaging”.

Samengevat staat de nieuwe, gepatenteerde KRONE OptiTurn-schuddertand voor een betere gewasopname, hogere rijsnelheid en perfecte spreiding van het gewas. De unieke OptiTurn-schuddertanden worden toegepast op alle nieuwe KRONE Vendro schudders en de grote getrokken modellen KWT 1300, KWT 1600 en KWT 2000. Voor meer informatie over de OptiTurn-schuddertand of een vrijblijvende demonstratie gaat u naar www.schuddertand.be.