Met de #AlwaysOnTractor op glad ijs Rij-impressie Deutz-Fahr 8280 TTV

18 maart 2021
Peter Menten
Helena Menten

Met 287 pk maximaal vermogen en een traploze transmissie is de Deutz-Fahr 8280 TTV het model waar de fabrikant uit het Duitse Lauingen veel van verwacht. Zijn kernwaarden krachtig, comfortabel, geconnecteerd en betrouwbaar maken dat dit een trekker is die het vooral in het loonwerkerssegment moet gaan waarmaken. Tijdens de sneeuwweek in februari waagden we […]

Met 287 pk maximaal vermogen en een traploze transmissie is de Deutz-Fahr 8280 TTV het model waar de fabrikant uit het Duitse Lauingen veel van verwacht. Zijn kernwaarden krachtig, comfortabel, geconnecteerd en betrouwbaar maken dat dit een trekker is die het vooral in het loonwerkerssegment moet gaan waarmaken. Tijdens de sneeuwweek in februari waagden we ons met de trekker op glad ijs. Hoe geconnecteerd is de trekker en wat betekent dit in de praktijk?

De 8280 TTV: krachtig

De nieuwe traploze trekker kreeg een Deutz 6.1 TTCD Stage V-motor. Een motor met twee turbo’s die trapsgewijs werken om zowel bij laag als hoog toerental het maximale vermogen te kunnen realiseren. Volgens de fabrikant tot 287 pk en met een maximaal koppel van 1.226 Nm. Het resultaat is een brandstofverbruik van 202 g/kWh. Terwijl elke liter diesel optimaal wordt uitgeperst werd ook het interval om de olie te verversen op 1.000 uren gebracht. Kracht produceert warmte en om die af te voeren kreeg de 8280 een heuse koelinstallatie in 3 lagen: een koeler voor het motorwater, een tweede laag met intercooler en tweede waterkoeler, en een derde laag met koeler voor de brandstof en voor de airco. Het tweede koelcircuit heeft een hoge efficiëntie dankzij de elektronische waterpomp. In dit circuit wordt de voorgecomprimeerde lucht tussen de eerste en tweede turbo en de transmissie- en hydrauliekolie gekoeld.

Geen trekkracht zonder degelijke transmissie. Deze traploze SDF T7780 compound-transmissie wordt niet meer van ZF betrokken, maar in Lauingen samengesteld. Ze heeft twee mechanische groepen die automatisch en vloeiend worden ingeschakeld. Dit resulteert in veel trekkracht bij lage snelheden en een hoge efficiëntie bij hoge snelheden. Ze heeft tevens een onafhankelijk oliecircuit en accelereert van 0 naar 40 km/u in minder dan 7 seconden. De 60 km/u-versie haalt haar maximumsnelheid bij 1.830 toeren van de motor en rijdt 40 km/u tegen 1.220 toeren. De trekker mag 16 ton totaalgewicht hebben, ook bij 60 km/u. In de eigen transmissie gebruikt Deutz-Fahr niet de 2 overgedimensioneerde schijfremmen in oliebad.

De trekker heeft een maximaal hydraulisch vermogen tot 210 liter/min dat via 5 dubbelwerkende ventielen achter en 2 voor kan worden afgetakt. Alle ventielen hebben een tijd- en volumeregeling. Achteraan zijn twee hogedebietventielen tot 140 liter/min beschikbaar. De achterhef mag technisch 11.100 kg dragen. De hef heeft een hefbereik van 85 cm en de hefarmen kunnen omhooggedraaid worden met de hefstangen. De fronthef tilt 5.450 kg en zit geïntegreerd in het chassis en heeft een aansluiting voor ISOBUS, stroom en camera.

De 8280 TTV: comfortabel

De TTV-transmissie heeft drie rijmodi. De eerste is een ‘auto’-modus waarin het minimum motortoerental via het handgas wordt geregeld en het maximum toerental via de eco-powerregelknop. Er zijn 2 geheugens voor het motortoerental. De tweede modus is een ‘PTO’-modus voor een betere reactie van de motor op de gevraagde kracht aan de aftakas. In de ‘manuele’ modus kan de trekker als een soort ‘Powershift’ rijden.

De aftakas achter start modulair op en de intensiteit van dit opstarten kan in de boordcomputer worden geregeld. Hij heeft drie toerentallen met een neutraalstand voor het spanningsvrij aankoppelen van werktuigen. Vooraan heeft de PTO twee toerentallen die ook vanuit de boordcomputer kunnen worden geschakeld.

Op de trekker kunnen tot 23 led-lampen gekozen worden. Dat komt overeen met in totaal 50.000 lumen voor en achter om van de nacht een dag te maken.
De klant kan kiezen tussen een mechanisch of pneumatisch veersysteem voor de cabine. De pneumatische vering is voorzien van automatische gewichtsaanpassing. De voorasvering heeft drie standen (zacht, normaal of automatische stand) en kan ook worden afgezet.

Het ventilatiesysteem is herbekeken en heeft een groter luchtvolume met minder ventilatorgeluiden. De met leder beklede stoel met zetelverwarming is 23° draaibaar. Rechts in de cabine is een monitorrail voorzien om extra bedieningsschermen te kunnen monteren.

De 8280 TTV: geconnecteerd

We ‘connecteerden’ de 8280 met een Pöttinger Jumbo Combiline- opraapwagen. Niet alleen om ‘iets aan de trekker te hangen’, maar vooral om de connectiviteit over de ISOBUS-connectie te ervaren. Plug-and-play is geen holle slogan bij deze Deutz-Fahr trekker. Met de (mobiele) tablet als extensie van de boordcomputer konden we de opraapwagen van buitenaf bedienen. Omdat we het niet wilden geloven, koppelden we een andere 8280 aan de rondebalenper s… met hetzelfde resultaat: plug-and-play. Connectietest 1: geslaagd.

Terwijl we rustig gingen cruisen met onze 8280-trekker met Nederlandse nummerplaat in de Klein-Brabantse kouters in Sint-Amands hadden we er geen moment bij stilgestaan dat we online waren. Bij onze terugkomst kregen we meteen een kaart voorgeschoteld met een detail van onze afgelegde route, tot zelfs de plaatsen waar we hadden stilgestaan of enkele meters achteruit waren gereden. Connectietest 2: geslaagd.

Deutz-Fahr gebruikt een 8- of 12-duims iMonitor als centraal punt voor tractorinstellingen, camera’s, automatische stuursystemen, ISOBUS, gegevensverzameling, performance monitor enzovoort. De iMonitor kan het beeld van 2 camera’s tegelijk tonen.

Via de XTend-aansluiting kan er een tablet worden bijgehangen. Hiermee kunnen ISOBUS-gestuurde machines van buiten de cabine bediend worden. Dit is nuttig bij bijvoorbeeld het kalibreren van een (zaai)machine. Deutz-Fahr was een van de pioniers van het TIM-systeem (Tractor Implement Management) voor ISOBUS in 2 richtingen: de machine stuurt ook de trekker aan. Dat maakt dat de 8280 TTV de eerste trekker is die ‘TIM ready’ is.

Nieuw is ook de SR20-ontvanger van SDF Guidance die met de verschillende ontvangstsatellieten werkt: gps, Glonass, Galileo enzovoort.

Terwijl we rustig gingen cruisen met onze 8280-trekker met Nederlandse nummerplaat in de Klein-Brabantse kouters in Sint-Amands hadden we er geen moment bij stilgestaan dat we online waren. Bij onze terugkomst kregen we meteen een kaart voorgeschoteld met een detail van onze afgelegde route, tot zelfs de plaatsen waar we hadden stilgestaan of enkele meters achteruit waren gereden. Connectietest 2: geslaagd.

Het SDF Fleet Management registreert en verzamelt alle data in de trekker (status voertuigen, geschiedenis, meldingen, vloeistofniveau’s, gps-posities …).

De 8280 TTV: betrouwbaar

Het Trailer Brake Management-systeem optimaliseert het remgedrag in functie van de vertraging van het gaspedaal en de druk van de aanhanger op de trekker. Hierop stuurt dit remsysteem de remmen van de aanhanger proportioneel aan.

Er is een Dual Mode hydraulisch remsysteem voor de aanhanger waarbij zowel oude als nieuwe (enkele of dubbele) remsystemen kunnen worden aangestuurd.