‘Met een applicatie kan ik pompsets perfect aansturen.’

15 juni 2020
Dick van Doorn
Dick van Doorn

Akkerbouwer Mark Huijbregts uit Reusel heeft zowat 370 hectare akkerbouwgrond. Daarvan ligt ruim 300 hectare rondom Brecht, Hoogstraten en Rijkevorsel. Omdat de laatste jaren veel beregend moest worden, heeft Huijbregts extra grote pompsets en beregeningsinstallaties aangeschaft in die periode. Wat daarbij erg handig is, is dat een schoonbroer van Huijbregts voor hem de meest innovatieve […]

Akkerbouwer Mark Huijbregts uit Reusel heeft zowat 370 hectare akkerbouwgrond. Daarvan ligt ruim 300 hectare rondom Brecht, Hoogstraten en Rijkevorsel. Omdat de laatste jaren veel beregend moest worden, heeft Huijbregts extra grote pompsets en beregeningsinstallaties aangeschaft in die periode. Wat daarbij erg handig is, is dat een schoonbroer van Huijbregts voor hem de meest innovatieve systemen maakt.

Akkerbouwer Mark Huijbregts is op de boerderij aan de Schepersweijer in Reusel al de derde generatie landbouwer. Volgens vader Harry Huijbregts kwam zijn vader door de ruilverkaveling van 1964 hier in Reusel terecht. Tot 2005 had de familie zeventig stuks melkvee, 300 zeugen en 500 vleesvarkens. Daarnaast nog 120 hectare akkerbouwgrond. In 2007 bouwde het bedrijf nog een varkensstal bij voor zeugen en vleesvarkens. Daarmee kwam het aantal zeugen op 750 en het aantal vleesvarkens op 2.000. In 2018 nam Huijbregts junior het bedrijf volledig over van zijn ouders, die overigens nog wel werkzaam zijn op het bedrijf. In totaal heeft de akkerbouwer 370 hectare akkerbouwgrond in gebruik: ‘Vaak eenjarige pachtcontracten, speciaal voor de frietaardappelen.’ In totaal ligt ruim driehonderd hectare in België en ongeveer vijftig hectare in Nederland. Ook de percelen die hij in eigendom heeft, liggen gedeeltelijk over de twee landen verspreid.

In België is nog ruimte

Van de 350 hectare is 180 hectare voorzien voor frietaardappelen, zowat 135 hectare voor mais, 10 hectare voor suikerbieten, 6 hectare voor hoevepootgoed en 3 hectare voor voederbieten. Verder staan er nog uien, wortelen en spinazie, en voorheen ook bonen. Mark: ‘Mijn vader is hier in Reusel en in het Belgische Arendonk begonnen, samen met drie broers. Twee nonkels zijn later in België met akkerbouw en varkens verdergegaan, in Arendonk. Mijn vader en één Akkerbouwer Mark Huijbregts uit Reusel heeft zowat 370 hectare akkerbouwgrond. Daarvan ligt ruim 300 hectare rondom Brecht, Hoogstraten en Rijkevorsel. Omdat de laatste jaren veel beregend moest worden, heeft Huijbregts extra grote pompsets en beregeningsinstallaties aangeschaft in die periode. Wat daarbij erg handig is, is dat een schoonbroer van Huijbregts voor hem de meest innovatieve systemen maakt. Tekst & foto’s: Dick van Doorn Akkerbouw ‘Met een applicatie kan ik pompsets perfect aansturen.’ broer zijn in Nederland verdergegaan, en wij dus in Reusel.’ De reden dat de familie, die vlakbij de grens woont, zo veel grond in België heeft, is dat de grondmarkt voor frietaardappelen rondom Reusel al verzadigd was. In België was er echter nog wel ruimte. De gronden liggen rondom Brecht, Hoogstraten en Rijkevorsel en bestaan vooral uit vruchtbare zware zandgronden. Volgens Huijbregts moet je in het voorjaar met deze gronden wel twee weken langer wachten, tot begin april, voor je ze kunt bewerken. De percelen op de thuislocatie De schoonbroer van Huijbregts, Bram Wijnen, ontwikkelde een innovatieve beregeningspompset die via een app kan worden bestuurd en uitgelezen. De ouders van Mark Huijbregts (links op de foto) helpen nog mee op het akkerbouwbedrijf dat hij in 2018 van hen overnam. 6 kun je ruim twee weken eerder bewerken. Die bestaan uit heel lichte zandgronden die je zowel in de winter als in de zomer goed kunt bewerken.
De gronden van de familie in België liggen op ongeveer veertig kilometer van de hoeve. Bij de aankoop en het pachten van de gronden kijkt de familie wel of de percelen enigszins bij elkaar liggen.

Aftopping aangekondigd

Het bouwplan voor 2020 had Huijbregts uiteraard al vroeg in het jaar helemaal rond. Eind maart hoorde hij dat aardappelverwerker Aviko een aftopping aankondigde in de contracten tot 55.000 ton per hectare. Huijbregts: ‘Voor ons valt dat gelukkig nog wel mee. Wij kunnen met de kilo’s die wij overhebben ook nog wel ergens anders terecht.’ Het bouwplan wordt er door Huijbregts in ieder geval niet door veranderd. Hij vindt het wel een groot nadeel dat door de coronasituatie de druk op de aardappelprijzen nu al begint.
Een ander belangrijk punt is dat aankomend seizoen ook nog eens een aantal belangrijke middelen niet meer toegepast mag worden, zoals bij de aardappels bijvoorbeeld Chloor IPC (een kiemremmer). En Biscaya (een insecticide) dreigt ook te verdwijnen. Bij de mais gaat het ook om een belangrijk insecticide en daarnaast een zaadbehandelingsmiddel dat vervalt.. En ook in de bieten en uien vervallen belangrijke middelen om het gewas te beschermen. Hierdoor kan de kostprijs van de teelt volgens Huijbregts fors hoger uitkomen.

Innovatieve schoonzoon

De afgelopen jaren, mede ook door de extreem droge zomers soms, heeft de Belgisch-Nederlandse akkerbouwer sterk ingezet op beregening en flink geïnvesteerd in beregeningsinstallaties. Groot voordeel daarbij is dat zijn schoonbroer, Bram Wijnen, zeer innovatieve beregeningssystemen heeft uitgedokterd. Zo heeft hij een vooruitstrevende beregeningspompset ontwikkeld, de Wijnenberegeningsset. Hij produceert deze sets ook zelf. De capaciteit is 70 à 80 kuub per uur. Als beregeningshaspels heeft Huijbregts onder meer de Oostenrijkse Bauer Rainstars en nog een Nederlandse AP Faber tandemasser. Deze laatste is vanwege de stabiliteit van een tandemasser ook heel geschikt om verre afstanden over de weg mee te rijden. Huijbregts: ‘Ideaal is dat ik deze nieuw ontwikkelde pompset via een app vanop afstand kan aansturen en alles ook vanop afstand kan uitlezen. Dus onder meer druk, toerental, dieselverbruik en temperatuur van de motor.’
De beregeningspomp met app scheelt heel veel in arbeidstijd, in het hoogseizoen zowat 5 uur per week. Dat komt omdat hij of een medewerker niet continu heen en weer hoeft te rijden tussen pomp en haspel van de installatie die ongeveer 40 kilometer verderop op de Belgische landerijen staat. Het scheelt dus ook nog eens aardig wat dieselverbruik. En als de haspel opgehaald moet worden, dan kun je aan de hand van de app zien of hij echt opgerold is. Als hij volledig opgerold is, krijgt de akkerbouwer namelijk een melding. Huijbregts: ‘Dus mijn medewerkers rijden er nooit meer voor niets naartoe.’ De nieuwe beregeningsset heeft ook nog een frequentieregelaar op de pompset zitten zodat deze machine minder diesel verbruikt.

Handige Tunnelmol

Vorig seizoen heeft Huijbregts deze nieuwe pompset voor het eerst ingezet op het land. Een ander voordeel van deze pompset is dat het een extra zware installatie is die tot 80 kuub per uur aankan. De slangdikte is 125 millimeter. Daarmee kan maar liefst honderd meter ver gespoten worden. Huijbregts: ‘Dit komt overeen met drie traditionele spuitgangen.’ Inmiddels heeft de akkerbouwer drie van dit type installaties. De afgelopen jaren kocht hij er ieder jaar een. Een ander voordeel van dergelijke zware beregeningsinstallaties is dat ze meer oppervlakte kunnen beregenen zonder dat je heen en weer moet rijden om de installatie te verplaatsen.
Tevens maakte schoonbroer Wijnen ook alle oude pompsets compatibel voor de app zodat hij nu alle sets kan uitlezen en op afstand aansturen. Daarnaast wil hij dit seizoen ook alle vaste beregeningspompen op de nabije percelen voorzien van dit nieuwe systeem via een app. Naast de nieuwe pompset ontwikkelde Wijnen ook de Wijnen Tunnelmol ED 100, een kleine robot voor onder de ventilatieroosters. Huijbregts: ‘Een erg handig toestelletje. Tot voor kort moesten mijn vader en ik alles met de schop en een karretje leeghalen en dat is toch vrij lastig in een ruimte die maar 60 à 80 centimeter hoog is. Dus ook op ergonomisch vlak is deze robot veel beter.’

Fan van groen-geel

De Belgisch-Nederlandse akkerbouwer is een echt John Deere fan. ‘Mijn vader is meer voor de Renault- en de Claas-tractoren, maar ik kies voor groen-geel.’ In totaal heeft Huijbregts junior vier John Deere tractoren: een 6210, een 6215, een 6230 en een 7250. Hij is gek op de 6- en 7-series. Alles moet wel boven de 200 pk zijn. Huijbregts: ‘Alle werktuigen kunnen er dan ook achter. Voordeel van de 6-serie is dat hij lekker compact is, maar toch beresterk.’ Op alle tractoren zit bij aankoop standaard rtk-gps, dus ideaal voor precisielandbouw. De akkerbouwer koopt gemiddeld alle twee jaar een nieuwe tractor.
Een paar weken geleden heeft Huijbregts een nieuwe kunstmeststrooier met sectie-afsluiting gekocht. Vorig jaar kocht hij een nieuwe tractor met gps en sectieafsluiting voor de strooier. En verder heeft hij een Rauch Axis kunstmeststrooier. Huijbregts: ‘Een Rauch, omdat die een heel precieze zaaitechniek heeft. Verder meet deze strooier de torsie op de weerstand van de aandrijfas van de strooischijf waardoor je zelf vrij nauwkeurig de hoeveelheid kunt bepalen. En je kunt sectiegewijs en traploos strooien.’ Als aardappelpoter heeft Huijbregts ook de Miedema CP42 aangekocht, ook met sectie-afsluiting. ‘Die is inmiddels al in gebruik’, lacht hij. ‘Wij hadden de afgelopen jaren al een Miedema en die beviel goed, dus vandaar hetzelfde merk.’ Ook de Vissers-inschuurlijn is bijzonder: die is helemaal op maat gemaakt en op afstand bestuurbaar met draadloze afstandsbediening.

Niet per se groter

In 2007 bouwde de familie een nieuwe aardappelopslag met een Mooy Agro koelings- en ventilatiesysteem met frequentieregelaar. Een van de eerste in Nederland op dat moment volgens Huijbregts. In de nieuwe opslag kwam een Hotraco Orion bewaarcomputer. In 2018 is ook de nieuwste aardappelopslag daarop aangesloten. De akkerbouwer heeft in totaal vier cellen die continu op 7,5°C gehouden worden. Het hoevepootgoed heeft hij bij een collega ondergebracht en wordt op ongeveer 4°C bewaard.

In 2018 kocht Huijbregts samen met zijn oom eveneens een nieuwe Dewulf Kwatro, een zelfrijdende vierrijige zeefbandaardappelrooier. Huijbregts: ‘Die bevalt wisselend. In het begin had ik aanloopproblemen met deze machine. Zo is er een nieuwe loofrolunit opgezet en is wat software aangepast.’ Door de egelband en axiaalbak heeft hij wel weinig beschadigingen aan zijn aardappelen. Maar er komt nog te veel loof en tarra mee volgens Huijbregts. ‘En op tarrakorting zit ik niet zo te wachten.’ Wellicht koopt de akkerbouwer volgend seizoen nog een nieuwe veldspuit. Hij is zich nu al aan het oriënteren voor de aanschaf van deze spuitmachine. Momenteel doet hij het nog met een Dubex-veldspuit die goed bevalt.
Huijbregts wil niet per se groter worden met zijn akkerbouwbedrijf: ‘De frietaardappelmarkt ligt nu sowieso vrijwel stil door het coronavirus. Zoals het er nu naar uitziet zullen de prijzen, door de vorming van de huidige voorraden, dit seizoen ook laag blijven.’ Het merendeel van zijn aardappelen had hij al verkocht en geleverd via contracten en aardappelpools. De ‘vrije’ aardappelen heeft hij in november al vanaf het veld verkocht en in januari gingen ook nog enkele grote partijen van de hand. ‘Ik moet zeggen, dat is puur geluk geweest.’ En er zit nog een verandering aan te komen. Aankomende zomer gaat Mark zijn woning ruilen met die van zijn ouders. Zijn ouders gaan in zijn huis in Reusel wonen en hij op de boerderij. Huijbregts: ‘Dichter bij je werk zitten is toch wel veel makkelijker, vandaar.’