Loonbedrijf Sprangers: ‘Ik ben trouw aan mijn merken

15 juni 2020
Dick van Doorn
Dick van Doorn en Bart Sprangers

Dit jaar is het feest bij loonbedrijf Sprangers. Het loonbedrijf uit Hoogstraten legt zich al 50 jaar toe op het werken met de meest duurzame tractoren en machines en innoveert continu. Verder heeft het bedrijf sinds 2018 een nieuwe wasplaats waardoor het altijd met net materiaal bij de klant verschijnt. Loonbedrijf Sprangers is in 1970 […]

Dit jaar is het feest bij loonbedrijf Sprangers. Het loonbedrijf uit Hoogstraten legt zich al 50 jaar toe op het werken met de meest duurzame tractoren en machines en innoveert continu. Verder heeft het bedrijf sinds 2018 een nieuwe wasplaats waardoor het altijd met net materiaal bij de klant verschijnt.

Loonbedrijf Sprangers is in 1970 opgericht door Marcel Sprangers, de vader van de huidige zaakvoerder Bart. Die werkt bij het runnen van zijn loonbedrijf nauw samen met zijn vrouw Bianca en hun twee zonen Bert en Tim. Deze werken actief mee in het bedrijf. Bert, de oudste, is de man van de techniek en het onderhoud. Tim vindt meer voldoening in het loon- en grondwerk zelf. Vader Bart heeft vanaf zijn jeugd al interesse in tractoren en werktuigen. In zijn tienerjaren werkte hij thuis al als tractorchauffeur en kraanmachinist om de kuilen te dekken bij de boeren. Marcel Sprangers, die destijds een klein melkveebedrijf had, begon met loonwerk omdat hij te weinig werk had op zijn boerderij. Hij investeerde eerst in een occasietractor van 50 pk. Daarnaast in een maaimachine en een pers, een ploeg en een beerton. Zo kon hij ploegen, maaien en persen bij landbouwers in de streek. Het jaar erop kocht hij al een 4×4 International 1046 tractor met 104 pk, wat voor die tijd een hele trekker was. De volgende stap was een éénrijige Kemper-maïshakselaar. Het jaar daarop volgde een tweerijige en daarna een drierijer. Ook de Lely-frees die vader Sprangers aanschafte, heeft in die tijd haar diensten bewezen. Bart: ‘Daar heeft mijn vader echt dag en nacht mee gereden. Het frezen van oude weilanden en ze daarna meteen inzaaien was in die tijd een hot item. Heel veel melkveehouders vroegen ernaar.’ Het gebied rondom loonbedrijf Sprangers is een gebied met veel melkveehouders. De gronden bestaan uit lichte en zware zandgronden. Het aantal akkerbouwers is veel kleiner dan het aantal melkveehouders, maar er is de afgelopen jaren wel de ontwikkeling dat steeds meer aardappeltelers in de omgeving gronden huren van melkveehouders.

24 jaar en bedrijfsleider

Iets wat de loonwerker van zijn jonge jaren altijd is bijgebleven, is het moment dat er opeens geheel andere tractoren op het erf van zijn Dit jaar is het feest bij loonbedrijf Sprangers. Het loonbedrijf uit Hoogstraten legt zich al 50 jaar toe op het werken met de meest duurzame tractoren en machines en innoveert continu. Verder heeft het bedrijf sinds 2018 een nieuwe wasplaats waardoor het altijd met net materiaal bij de klant verschijnt. Tekst : Dick van Doorn I Foto’s: Dick van Doorn en Bart Sprangers vader stonden. Dit had te maken met de overname van International door Case. Vader Marcel kocht twee splinternieuwe Case IH 1056 XL tractoren in de jaren tachtig. Bart lacht: ‘Dat er opeens twee tractoren met rood-, zwart- en zilverkleur op het erf stonden, dat vond je als kind heel wat.’ Wat Bart ook altijd bijgebleven is, is de Ipsam-drijfmesttank van 20.000 liter die zijn vader destijds aanschafte. Een echte ‘gigant’. In die tijd vonden veel landbouwers die aankoop van zijn vader Marcel wel erg ver gaan.

Al op 24-jarige leeftijd nam Bart samen met zijn vrouw Bianca het loonbedrijf over. Marcel Sprangers bleef nog wel vijftien jaar lang werken op het loonbedrijf van zijn zoon. Bart: ‘Mijn vader had zijn buik vol van de regels en het papierwerk en was blij dat hij nu loonwerk kon doen zonder de zorgen die er achter de schermen bij horen. Hij heeft nog lang met de vrachtwagen gereden en met het persen kon hij zijn hart ophalen.’ Na de opvolging is Bart zich voornamelijk gaan richten op het leveren van een goede kwaliteit en service, en het nog beter nakomen van afspraken. Verder wilde hij de werkzaamheden uitvoeren met goede en nette machines, waardoor het werk ook beter gedaan kan worden. Net als zijn vader die voorheen International/ Case-tractoren kocht bij Servaes uit Hoogstraten, koopt ook Bart nog steeds al zijn Case-tractoren bij deze dealer. ‘Case is gewoon mijn merk. We hebben net vier Case Puma 200 CVX tractoren gekocht. Dat wij vier dezelfde tractoren in één keer kopen, is omdat we ons machinepark up-to-date willen houden en tijdig willen verjongen.’ Volgens de Hoogstraatse loonwerker kun je met de Case Puma 200 vrijwel alle werkzaamheden uitvoeren. De tractoren worden zo aangepast, met aankoppelpunten en trekhaken en dergelijke, dat elk werktuig aan elke tractor past. In 2016 werd de zestigste trekker aangekocht, een Puma 240 CVX Limited I. Inmiddels staat de teller op 70.

Toenemend grondwerk

Tot de investeringen van de afgelopen jaren behoort ook de Amerikaanse Case Magnum met 310 pk (Gold Edition). Deze tractor wordt door het loonbedrijf vooral ingezet voor kilverwerkzaamheden en het zwaardere loonwerk. Sinds 1996 voert Sprangers ook werkzaamheden uit in het grondverzet. In de begintijd maakte Bart zelf een gronddumper van een oude oplegger. Rond 2000 kocht hij zijn eerste Alasco-tweeasser. De vraag naar grondverzet werd dermate groot in de loop der jaren dat Sprangers al gauw twee Alasco-tweeassers moest bijkopen om het werk aan te kunnen. Op korte tijd kwam het grondverzet en het grondtransport met tractoren flink in opmars zodat nog twee drieassers werden aangeschaft. Bij de vernieuwing en uitbreiding van de gronddumpers heeft Bart Sprangers gekozen voor de Nederlandse Beco-gronddumpers. Momenteel heeft het bedrijf zeven Beco-drieassers en nog drie Alasco-tweeassers. Voor bandenen rupskranen kiest het bedrijf voor Doosan.

Al is het grondverzet sterk gegroeid, de landbouwactiviteiten blijven veruit de belangrijkste inkomstenbron voor Sprangers. Door de flinke uitbreiding van het loonbedrijf en de groei van het machinepark werden de bestaande loodsen te klein. Daarom werd in 2001 een nieuwe loods van 2.400 m2 gebouwd. Bart: ‘Eerst hebben we alle oude schuren en loodsen gesloopt. Tractoren en machines worden steeds groter, dus je moet wel.’ In 2015 werd deze hangar nog eens uitgebreid met 750 m2 tot in totaal 3.150 m2 . En in 2018 werd een splinternieuwe, overdekte wasplaats gebouwd. Bart: ‘Wij houden, zoals ik al eerder zei, van nette machines. Het zuiver houden is niet alleen beter voor de levensduur van de machine, maar het werkt ook aangenamer voor de chauffeurs en geeft uitstraling naar de klanten.’

Imago hoog houden

Volgens Bart en Bianca doet het hele team van loonbedrijf Sprangers er alles aan om het imago van de loonwerker, maar ook van de landbouw in het algemeen, hoog te houden. Bart: ‘Ik denk dat wij als loonwerker in dat opzicht goed bezig zijn. Nette machines, fatsoenlijk weggedrag door met goede chauffeurs te werken en je houden aan de regels. Met materieel werken dat in orde is en goed voor de dag komen. Zo heeft ook de maatschappij een netter beeld van hoe we werken. Op die manier proberen wij als loonbedrijf ons steentje bij te dragen om het goeie imago van de landbouw uit te dragen.’

Wat het machinepark betreft, is alles zo duurzaam mogelijk. De meeste tractoren en machines bij Sprangers hebben de nieuwste, energiezuinige motoren met Euro-norm 5 en 6. De nieuwe werkplaats is goed geïsoleerd en in de wasplaats zijn uiteraard olieafscheiders en opvangputten voorzien. Ook voor Sprangers wordt precisielandbouw steeds belangrijker. Inmiddels zijn vijf tractoren voorzien van rtkgps. Bart: ‘Je ziet dat steeds meer klanten dat willen, vooral de akkerbouwers. Preciezer werken wordt wel de toekomst, verwacht ik.’ Bemesten met de Vervaet doet Sprangers door middel van sectieafsluiting met afsluiting per twee doppen (dus zeer nauwkeurig). Op het recente mengmestvat van 24.000 liter van Berkers Techniek is eveneens een gps-systeem voorzien, net als een weeg- en bemonsteringssysteem. Momenteel lopen bij de loonwerker drie hakselaars: twee Claas Jaguar 960’s en één Claas Jaguar 860. Er werd onlangs ook geïnvesteerd in een nieuwe trekker, een DAF 530XF die zijn diensten zal bewijzen voor de mestoplegger van 32.000 liter.

Ter gelegenheid van het 50-jarige jubileum houdt loonbedrijf Sprangers een Open Dag. Iedereen is welkom