Kunstmeststrooier met bliksemsnelle instelling

4 december 2017

De Rauch Axis SpeedServos kunstmeststrooier is voorzien van een orgaan die de precisie bij het strooien en doseren radicaal verandert: de SpeedServo servomotoren. Deze vermenigvuldigen de instelsnelheid van de elektrische motoren met 3 ten opzichte van de lineaire elektrische cilinders die tegenwoordig gebruikt worden. De snelle instelling van het debiet (SpeedServo dosering) vermindert de onderbemesting bij […]

De Rauch Axis SpeedServos kunstmeststrooier is voorzien van een orgaan die de precisie bij het strooien en doseren radicaal verandert: de SpeedServo servomotoren. Deze vermenigvuldigen de instelsnelheid van de elektrische motoren met 3 ten opzichte van de lineaire elektrische cilinders die tegenwoordig gebruikt worden.

De snelle instelling van het debiet (SpeedServo dosering) vermindert de onderbemesting bij het omkeren in de wendakker en verlaagt de reactietijd bij variabele toediening met GPS besturing volgens toepassingskaarten of met besturing via stikstof sensor, vandaar een sterke vermindering bij over- en onderbemeste zones. De snelle instelling gecombineerd met het valpunt (SpeedServo valpunt = rotatie van het strooibeeld) en de dosering zorgen voor hogere rijsnelheden, zelfs met sterk hellende hoeken.

Het verschil tussen winst en verlies van het bedrijft ligt in de producten of marginale besparingen. De kunstmeststrooiers die gebruikt worden door de landbouwers van morgen zijn allen voorzien van de GPS-besturing voor in de wendakker, de automatische GPS SectionControl sectieonderbreking en de variabele toediening volgens toepassingskaarten of stikstof sensor die rekening houden met de plaatselijke aard van de grond. In dit kader verhoogt de SpeedServo snelle instelling van de doseer- en strooielementen de efficiëntie bij het strooien aanzienlijk: de testen tonen een efficiëntie aan die met tot 25% vergroot werd. Met de huidige kost van de kunstmest is de berekening snel gemaakt.

Extra voordeel: de SpeedServo servomotoren zijn veel betrouwbaarder dan de lineaire motoren want ze hoeven het stof niet te schrapen dat op de organen van een strooier onvermijdelijk komt en want ze geen samen-onderdrukking veroorzaken die het stof binnen de organen letterlijk aanzuigen. Ze zijn zo beschermd tegen slijtage, corrosie en vervuiling, wat vaak te verwijten is aan de huidige lineaire cilinders. Last but not least: aangezien ze niet blokkeren, kunnen de SpeedServo servomotoren eenvoudig gecombineerd worden met een manuele noodbediening rechtstreeks op de doseerklep, wat het geval niet is met lineaire elektrische cilinders.