Koolstofvezel voor lichtere HARDI DELTA FORCE boom.

21 december 2016

Bij het Agromek 2016 salon introduceerde HARDI koolstofvezel als nieuw materiaal in haar DELTA FORCE boomconcept. Achtergrond: de wens om gewicht te winnen naarmate men zich van de centrale sectie verwijdert, met de weerstand te houden. Kleiner gewicht, stabielere boom Koolstofvezel wordt in de high-tech industrie gebruikt voor alle toepassingen dat een hoge mechanische weerstand […]

Bij het Agromek 2016 salon introduceerde HARDI koolstofvezel als nieuw materiaal in haar DELTA FORCE boomconcept. Achtergrond: de wens om gewicht te winnen naarmate men zich van de centrale sectie verwijdert, met de weerstand te houden.

Kleiner gewicht, stabielere boom

Koolstofvezel wordt in de high-tech industrie gebruikt voor alle toepassingen dat een hoge mechanische weerstand voor een laag gewicht vereisen, zoals de neus en de vleugelvoorranden van het ruimteveer of de wedstrijdzeilboten en hun masten. Hetzelfde geldt voor een spuitboom: de gewichtsreductie verlaagt de krachten dat de centrale sectie dient te overheersen om de boom perfect boven het gewas te controleren, bijzonder in oneffen terrein; en de flexibele stijfheid van koolstofvezel geeft een beter gedrag van de hele boom. Een laag gewicht is inderdaad niet nuttig indien de antizwiepdamper en de centrale sectie meer boombewegingen moeten “temmen”, welke schadelijk zijn voor een goed, kwalitatief spuitwerk.

Innovatie en ervaring

Sinds 2 jaar wordt bij HARDI bestudeerd over de mogelijkheid om dit materiaal in de spuiten te gebruiken, een materiaal dat brede mogelijkheden opent: tanken, ophangingen, boomdelen, enz. Doch wordt men door de fabricatiekosten gedwongen om koolstofvezel te reserveren voor componenten waarvoor het gewin aan gewicht en degelijkheid een beslissend voordeel vormt. De uitwijksectie uit koolstofvezel van de DELTA FORCE 39 m spuitboom betekent een eerste aanwending van dit nieuwe materiaal. En HARDI ziet de feedback van professionelen graag tegemoet.

Het gewicht dat dankzij het gebruik van koolstofvezel is gewonnen verlaagt de krachten dat de centrale sectie dient te overheersen om de boom perfect boven het gewas te controleren. Het HARDI element uit koolstofvezel is als een driedimensionale structuur ontworpen zodat zowel de vooren achterwaartse bewegingen alsook de verticale bewegingen minimaal zijn. Koolstofvezel bezit innerlijke schokbrekingseigenschappen dat 12 maal hoger zijn dan die van staal : dit materiaal kan goed als « dood » beschreven worden, nagenoeg zonder “natuurlijke trilling”.

De boomdelen uit koolstofvezel worden eerst geweven, dan “gebakken” in een vacuüm milieu, om vorming van luchtbellen in de constructie te vermijden : zo is de kracht/gewicht verhouding uitzonderlijk hoog. Een deel uit koolstofvezel is ongeveer 4 maal lichter dan hetzelfde uit aluminium terwijl zijn weerstand aanzienlijk hoger is. En het vergt nagenoeg geen onderhoud. Bij eventuele schaden aan de uitwijksectie, is een herstellingsset beschikbaar om de herstelling ter plaatse te maken.

Een uitwijksectie uit koolstofvezel was bij Agromek op een DELTA FORCE 39 m boom tentoongesteld. Deze boom zal beschikbaar zijn voor levering tijdens het voorjaar 2017.