JOSKIN: NEERKLAPBARE ZIJDE OP DRAKKAR POLYVALENTE UITDRAAIWAGENS

7 december 2015

“Sinds de eerste voorstelling van de DRAKKAR op Agritechnica in 2011 is de JOSKIN polyvalente uitdraaiwagen met mobiele voorwand veel veranderd”, zegt de woordvoerder van de Belgische onderneming, Dietmar Franke. “Naast de uitbreiding van het gamma, hebben de mogelijkheden van uitrustingen ook toegenomen. In dit opzicht stellen we tijdens deze 2015 editie van Agritechnica een […]

“Sinds de eerste voorstelling van de DRAKKAR op Agritechnica in 2011 is de JOSKIN polyvalente uitdraaiwagen met mobiele voorwand veel veranderd”, zegt de woordvoerder van de Belgische onderneming, Dietmar Franke. “Naast de uitbreiding van het gamma, hebben de mogelijkheden van uitrustingen ook toegenomen. In dit opzicht stellen we tijdens deze 2015 editie van Agritechnica een uitvoering van de DRAKKAR met hydraulisch neerklapbare zijde voor”, voegt dhr. Franke eraan toe.

Ter herinnering: de DRAKKAR is het JOSKIN antwoord op de techniek van de schuifwagens. De bijzonderheid van deze aanhangwagen is dat de afvoerband zich op- en afrolt aan de achterzijde van het voertuig (m.b.v. het gepatenteerd CATENA® hulpsysteem bij het lossen, naargelang het model) en dat deze beweging gepaard gaat met die van de voorwand. Dus als de afvoerband zich oprolt aan de achterzijde, wordt de voorwand ook naar achteren gebracht, waardoor de aanhangwagen volledig gelost kan worden. En dit zonder het vervoerde materiaal te verdichten.

Vandaag zijn er 12 verschillende modellen van DRAKKAR met verschillende bakhoogtes en -lengtes.

De neerklapbare zijde wordt hydraulisch bediend en kan aan de linker- of rechterzijde gemonteerd worden.
Het is dus mogelijk om twee neerklapbare delen te hebben, ene links en de andere rechts. Echter is deze montage niet bestemd voor de Europese markt want de toegelaten bakbreedte van 2.550 mm wordt ermee overschreden.
De neerklapbare zijde van 4.700 mm x 800 mm is gemonteerd vooraan aan de zijde van de laadbak, eender welk het model. Het materiaal dat gebruikt wordt voor de vervaardiging van de zijde is hetzelfde als voor de rest van de laadbak, d.w.z. UV-bestendigde polyester verstevigd met glasvezel, wat het mogelijk maakt om een oppervlak te krijgen waarop het materiaal niet plakt (klei of aarde).
De neerklapbare zijde wordt bediend via een DW aansluiting van de trekker of eenvoudig met het bedieningskastje. Omwille van veiligheidsredenen wordt de neerklapbare zijde ook mechanisch vergrendeld zodra deze gesloten is om iedere speling van oneffenheden op de weg en dus ieder ladingsverlies te voorkomen.

Enkele feiten over de DRAKKAR:
• De voertuigen met een hydraulisch neerklapbare zijde zijn natuurlijk steeds dicht.
• De vaste silageopzetschotten van 500 mm zijn ook nog steeds verkrijgbaar voor degenen die een multifunctioneel gebruik
willen maken van de aanhangwagen, buiten de aardappeloogst. De hydraulische opzetschotten zijn dan echter niet meer verenigbaar.
• Het is ook nog steeds mogelijk om de aanhangwagen met hydraulisch bediende afdeknetten uit te rusten.
• Tot heden is er nog geen automatisch en hydraulisch afdeksysteem dat aan de voorzijde in accordeonvorm wordt gevouwen om de Drakkar met neerklapbare zijde uit te rusten maar JOSKIN laat weten dat hij aan het werken is op een manier om de twee opties compatibel te maken.