Jonge boeren vrezen lange stilstand in de landbouwsector

2 mei 2021

De Vlaamse regering heeft beslist over een tijdelijke regeling voor het stikstofbeleid, zodat de economie niet tot stilstand komt. Hoewel een tijdelijke regeling nodig is, vreest Groene Kring, de grootste beweging van jonge land- en tuinbouwers in Vlaanderen, een al te lange stilstand en drukt ze op een snelle finale regeling waarin alle economische actoren […]

De Vlaamse regering heeft beslist over een tijdelijke regeling voor het stikstofbeleid, zodat de economie niet tot stilstand komt. Hoewel een tijdelijke regeling nodig is, vreest Groene Kring, de grootste beweging van jonge land- en tuinbouwers in Vlaanderen, een al te lange stilstand en drukt ze op een snelle finale regeling waarin alle economische actoren gelijk behandeld worden en land- en tuinbouwers hun bedrijven toekomstgericht kunnen ontwikkelen.

Afgelopen weekend kwam minister Demir naar buiten met een tijdelijke regeling voor het stikstofprobleem. Dat kader heeft een grote impact op de vergunningsverlening in de landbouwsector. Het zorgt ervoor dat veel jonge boeren hun plannen om hun landbouwbedrijf te innoveren, investeren en ontwikkelen voor even opbergen. Dit in tegenstelling tot de industrie, die meer kansen krijgt de komende tijd.

Jonge boeren vrezen echter dat het tijdelijk kader al te lang zal aanslepen, waardoor Vlaamse land- en tuinbouwers onder een stolp belanden. Dit zorgt voor stilstand in de landbouwsector en ontneemt jongeren, die hun bedrijven duurzaam en toekomstgericht willen ontwikkelen, kansen. Daarom vraag Groene Kring met aandrang aan de Vlaamse regering om snel werk te maken van een finale regeling die perspectief, kansen en zekerheid biedt aan jonge land- en tuinbouwers. De toekomst van de Vlaamse land- en tuinbouw steek je immers niet zomaar in de koelkast.

“Als jonge boeren denken wij steeds vooruit. Op dit moment is het echter onmogelijk om toekomstplannen te maken en uit te voeren. Een finale regeling moet er dan ook snel zijn, zodat de hele sector duurzaam & toekomstgericht kan ondernemen.” Zegt Maarten Moermans, ondervoorzitter van Groene Kring