Inzaaien met sensor

15 juni 2020
Peter Menten
Fritzmeier

Hoe gemakkelijk en precies kan inzaaien zijn? Een plantensensor scant het grasbestand en de software regelt automatisch de vereiste hoeveelheid inzaaigraan op iedere vierkante meter in het grasveld. De Isaria-sensor van Fritzmeier Umwelttechnik, die in 2017 werd voorgesteld als plantensensor om meststofstrooiers en spuitmachines aan te sturen, is ondertussen ook in staat om een doorzaaimachine […]

Hoe gemakkelijk en precies kan inzaaien zijn? Een plantensensor scant het grasbestand en de software regelt automatisch de vereiste hoeveelheid inzaaigraan op iedere vierkante meter in het grasveld. De Isaria-sensor van Fritzmeier Umwelttechnik, die in 2017 werd voorgesteld als plantensensor om meststofstrooiers en spuitmachines aan te sturen, is ondertussen ook in staat om een doorzaaimachine voor gras van de nodige gegevens te voorzien.

Plantensensoren worden doorgaans gebruikt bij het strooien van meststoffen en bij het spuiten. Fritzmeier ontwikkelde samen met Düvelsdorf een groenlandupdate voor de Isaria-sensor. Düvelsdorf is een bedrijf dat machines en techniek bouwt voor de graslandverzorging. De groenlandupdate, onder de naam Smart4Grass, meet de werkelijke grasopkomst en berekent hierop de dichtheid waarmee de zaaimachine gaat werken. Deze dichtheid wordt automatisch geregeld door het systeem. Het bedrijf testte deze combinatie uit op een Duits melkveebedrijf dat zelf zijn melk verwerkt. Het bedrijf bewerkt 170 ha grasland. Omdat er met duur biograszaad van 6 euro/kg wordt gewerkt, zou een dergelijke machine hier mogelijks tot haar recht kunnen komen.

Enkel de software verandert

Düvelsdorf en Fritzmeier combineren de bekende Isaria-plantensensor vooraan op de trekker met de groenlandinzaaicombinatie GreenRake Expert. Bij deze zaaicombinatie wordt via de Seed.Con-besturing de juiste hoeveelheid graszaad gedoseerd. Aan het uiteinde van de uitklapbare bomen van de sensor schijnen telkens 4 leds met verschillende golflengtes in het gewas. De sensor neemt de reflecties op en de software berekent uit deze gegevens het chlorofylgehalte (stikstofopnemend vermogen) en de biomassa van de planten. Nieuw is het achterliggende algoritme voor het inzaaien van gras. De chauffeur bestuurt het systeem via een Windows-tablet. De data van de plantensensor gaan draadloos via bluetooth naar de tablet. Daarom werkt de Isaria-sensor vooraan op de trekker met een 12V-aansluiting.

Het systeem wijst zichzelf uit

Op de tablet van de Isaria is er een nieuwe knop voor het inzaaien van gras. Als men hierop drukt dan moet men bij het begin van het inzaaien eerst het aantal dagen na de laatste snede ingeven. Dit is belangrijk opdat het achterliggende algoritme (dat is gebaseerd op de Hoe gemakkelijk en precies kan inzaaien zijn? Een plantensensor scant het grasbestand en de software regelt automatisch de vereiste hoeveelheid inzaaigraan op iedere vierkante meter in het grasveld. De Isaria-sensor van Fritzmeier Umwelttechnik, die in 2017 werd voorgesteld als plantensensor om meststofstrooiers en spuitmachines aan te sturen, is ondertussen ook in staat om een doorzaaimachine voor gras van de nodige gegevens te voorzien. Tekst: Peter Menten I Foto’s: Fritzmeier Inzaaien met sensor Techniek sensorgegevens) bij een verdere groei van het gewas ook op de tiende dag na de snede de hoeveelheid graszaad berekent zoals op de eerste dag. De onderste en bovenste zaaddichtheid kunnen worden begrensd om bijvoorbeeld op zeer slechte plekken niet te veel te zaaien. De achterliggende tabel werkt met absolute waarden. Dat betekent dat er voor iedere bodembedekkingsgraad een passende zaaidichtheid is. Bij onze zaaibeurt pendelde de uitgebrachte hoeveelheid tussen 8 en 20 kg/ha. De firma’s hebben de waardes bepaald op basis van verschillende testbedrijven waar ze de combinatie in het verleden hebben uitgeprobeerd. De presentatie van de software mocht zeker nog verbeterd worden, al zou dat met de meest recente update intussen gebeurd zijn.

Zaaidichtheid sturen

De tablet stuurt de berekende zaaidichtheid via een RS-232-aansluiting naar de zaaieenheid. Men kan eender welke zaaimachine gebruiken die via een RS 232-koppeling met het LH5000-protocol kan worden gestuurd. Bovendien kunnen met speciale adapters ook veel ISOBUSmachines gestuurd worden. De pneumatische zaaimachine met de Seed.Con-sturing van Düvelsdorf wordt standaard bediend via een smartphone of optioneel via een ISOBUS-terminal. Een staartwiel regelt de werkpositie en de rijsnelheid, de computer regelt daarna het toerental van de aandrijfas van de zaaimachine. Opdat de hoeveelheid en de afgifteplek zouden overeenstemmen, moet men in de tablet eenmalig nog de afstand tussen sensorkop en plaats van afgifte ingeven. Bij de test die we volgden, doseerde de pneumatische strooier het zaad achter het nivelleerschild voor de veertanden. De Isaria-sensor is eigenlijk gemaakt voor een brede meststofverdeling. Daarom staan de sensorkoppen op een afstand van ongeveer 6 meter. Bij de gebruikte 6m-combinatie met veertanden zouden de sensoren ook meer naar het midden gepositioneerd worden, om een preciezere waarde binnen de totale machinebreedte te bepalen.

Toepassingskaarten integreren

Met de techniek is het ook mogelijk gras volgens een toepassingskaart te zaaien. Daarvoor is er dan geen Isaria-sensor nodig. Er kunnen ook opbrengstkaarten ingevoerd worden en daardoor kan men, in combinatie met de sensor, de zaaihoeveelheid doseren. De werkelijk uitgebrachte hoeveelheid tekent het systeem geografisch op. Daarvoor is er in het middelste deel van de Isaria-sensor een gps-module geïntegreerd. De data kunnen aansluitend per USB-stick op een pc worden overgedragen en uitgelezen. In de praktijk werkt de regeling in het veld vrij goed. Ze ontlast de chauffeur als het echt zwaar is om op het grasland voortdurend de inzaaihoeveelheid met de hand bij te sturen. Naast het strooien kan de Smart4Grass-module de mogelijkheden van de Isaria-sensor vergroten. De fabrikant berekende voor deze eerste editie een prijs van ongeveer 29.000 euro. Om enkel gras door te zaaien is deze investering te hoog. Smart4Grass kan overigens ook op de bestaande Isaria-sensoren worden aangekoppeld. Voor het inzaaien heeft men dan enkel de bijpassende zaaiunit nodig. Deze verkoopt Düvelsdorf vanaf ongeveer 3.500 euro. De gebruikte achtercombinatie van veertandcultivator, wals en zaaiunit kost ongeveer 25.000 euro.