Introductie nieuwe Vervaet Q-series Bietenrooier (vervolg2)

30 september 2016

Het grote verschil tov de 617 bij het gebruik van rupsen zit hem in het feit dat de machine nu niet voorzien hoeft te zijn van een andere rooi unit. Door middel van een eenvoudige ingreep kan een bestaande machine worden aangepast, waardoor op elk gewenst tijdstip kan worden omgeschakeld van banden naar rupsen. Verschillende […]

Het grote verschil tov de 617 bij het gebruik van rupsen zit hem in het feit dat de machine nu niet voorzien hoeft te zijn van een andere rooi unit. Door middel van een eenvoudige ingreep kan een bestaande machine worden aangepast, waardoor op elk gewenst tijdstip kan worden omgeschakeld van banden naar rupsen.

Verschillende onderstellen

Nog een innovatie is de kantelbare T-vork. Deze kan pendelen net als de vooras. Dit maakt het mogelijk om de hele machine te laten overhellen naar links of rechts. De wielen die aan deze as gemonteerd worden hebben een offset van 10 cm, en kunnen eventueel Links en Rechts worden gewisseld, zodat men kan kiezen uit een smalle of brede wiel opstelling. In de brede opstelling staan de wielen buitenwerks 2,80 meter met een tussenruimte van 70 cm. In de smalle opstelling is de tussenruimte slechts 30 cm. Het is denkbaar dat gebruikers in steile hellingen zullen opteren voor de brede opstelling. Of diegenen die een strook liever niet willen berijden.

Verschillende bunkers

Niet iedereen is gecharmeerd van een grote bunker. Steeds vaker krijgen we vraag naar een lichtere machine. We hebben gekozen om de nieuwe Q-serie in 2 varianten aan te bieden.:
de Q-616 en de Q-621

Bij de Q-616 is de bunker niet voorzien van opzet schotten, heeft de opvoerband een vaste positie en staat de verdeel vijzel ook lager in de bunker. De bunkerhoud is berekend op 16 ton, wat voor veel klanten al genoeg is.
Om echter te concurrentie strijd aan te kunnen gaan met de collega’s met de hondegang machines , moest er ook een grotere versie komen. Dat wordt dus de Q-621 Bij deze machine gaan de elevator en verdeelvijzel  omhoog , alsook de opzetschotten op de bunker. Zoals de naam doet vermoeden is de inhoud  21 ton.

De ring elevator is 20% breder geworden om de grotere opbrengsten vlot af te voeren met minder beschadiging. Als de opbrengst kleiner is, kan het toerental omlaag wat een langere levensduur geeft. Dus zowiezo voordeel.
De bunker-losklep is ook volledig vernieuwd. Hij zit nu helemaal vooraan in de bunker, wat perfect zicht geeft bij het lossen van de bunker, en tevens het zwaartepunt van de machine laag houdt. De breedte is afgenomen met 30 cm , om nog beter de kiepwagens af te vullen. De lengte van de klep is maar liefst met 80 cm toegenomen. Hierdoor kunnen we hoger en/of verder lossen. Door de vooras te kantelen kan ook de hoogte van de losklep worden beinvloed. Zo kan de laagste en de hoogste stand verbeterd worden met 50 cm (450 max. en 190 min.) Vanwege de steeds hoger wordende kiepers, en ook de wens om rechtstreeks in de vrachtauto te kunnen lossen, geen overbodige luxe. De laagste stand is weer gewild vanwege minder beschadiging aan de bieten bij het vormen van de bietenhoop. De lengte van de klep zorgt voor een veilige afstand van de wielen tot de bietenhoop.
De zijschotten zijn gemaakt van dicht blik, ook om schade aan bieten te minimaliseren.
De positie van de klep kan worden geprogrammeerd, zowel de werk stand als de los-stand. De dwars en langs bodem schakelen automatisch in zodra de klep voldoende ontlast is.

Verschillende motoren
De Q-616 wordt voorzien van een DAF motor met 465 pk, zoals de 617 voorheen. De Q-621 wordt stadaard voorzien van 510 pk. Deze beide motoren doen hun werk op een zeer laag toerental van 1100 t/min
Het brandstofverbruik van de laatste 617 was al teruggebracht naar rond de 30 liter per uur. We verwachten dat dit opnieuw iets lager zal zijn. De praktijk tests zullen het snel uitwijzen.

Rijsnelheid 40 km/u
Ook wij spelen in op de vraag naar hogere rijsnelheid. Loonbedrijven die grote afstanden over de weg afleggen vragen wel eens om 40 km/u. Dit wordt als optie mogelijk op de Q-serie. De machines die daarmee worden uitgerust zullen ook op alle vier de wielen worden geremd, terwijl dit normaal slechts op 2 wielen is.

Verschillende ontbladeraars

Niet nieuw maar wel heel belangrijk voor de klant is de keuze aan ontbladeraars. We hebben er 3:

• Integraal, welke blad verhakseld tussen de rijen in. (weinig onderhoud ,licht en compact)
• Combi, welke of integraal of met bladspreider werkt. (op alles voorbereid)
• Combi Dubbele Rotor, welke geen scalpeurs heeft en dus de volledige kop van de biet spaart (nieuwste trend in ontbladeren)

De scalpeurs zijn van het nieuwste type multi-topper

Verschillende rooiers

Sinds 2011 was de oppelwielrooier reeds leverbaar op de Beet Eater 625. Bij de 617 was de oppelwielen rooier geen optie in verband met het grotere gewicht op de toch al zwaardere vooras. Bij de Q-series wordt dat wel mogelijk: Door de betere gewichtsverdeling voor en achter, kan deze 1100 kilo extra makkelijk door de vooras worden gedragen. Uiteraard blijft uiterst betrouwbare scharenrooier gewoon standaard. Op beide rooiers is hydraulische rijafstand verstelling mogelijk van 45 naar 50 cm.