Fliegl brengt nu ook een assortiment schoffelmachines op de markt

20 oktober 2020

Ecologische landbouw dankzij gier-schoffelmachines van Fliegl  Dexter  De landbouwsector in Europa gaat steeds meer voor een ecologische akkerbewerking, met als gevolg dat ook de vraag naar mechanische onkruidbestrijdingsoplossingen blijft groeien. Bovendien wordt mengmestverspreiding voor rijenteelten, en dan in het bijzonder bij maïs, steeds meer ingezet in mei en juni, d.w.z. de belangrijkste groeiperiode van dit […]

Ecologische landbouw dankzij gier-schoffelmachines van Fliegl  Dexter

 De landbouwsector in Europa gaat steeds meer voor een ecologische akkerbewerking, met als gevolg dat ook de vraag naar mechanische onkruidbestrijdingsoplossingen blijft groeien. Bovendien wordt mengmestverspreiding voor rijenteelten, en dan in het bijzonder bij maïs, steeds meer ingezet in mei en juni, d.w.z. de belangrijkste groeiperiode van dit soort gewassen op rijen. Want door het gier op een later tijdstip te verspreiden, kan er tussen het uitzaaien en de gierverspreiding een grotere buffer worden ingelast en worden op die manier de hoge werkpieken vermeden. Bovendien komt de gier op een efficiëntere wijze tot zijn recht en wordt hij ten volle benut, aangezien er tussen de gierverspreiding bij de aanvang van het groeiproces van de graangewassen en de latere gierverspreiding – als de maïs al rechtop staat – een extra tijdsbuffer ontstaat. Bovendien kan een latere mengmestverspreiding ook een positieve impact op de oogst hebben.

Fliegl Agrartechnik wil nu, voor de landbouwers die hiermee aan de slag willen, oplossingen bieden. Om deze giertechniek in de praktijk zo efficiënt mogelijk te laten verlopen, combineert de Beierse landbouwmachinefabrikant met de nieuwe gier-schoffelmachines van Dexter drie stappen in één:

  • gierverspreiding direct op de bodem,
  • inwerking van de gier,
  • mechanische onkruidbestrijding.

Vanaf het landbouwseizoen van 2021 zijn er schoffelmachines met 6 en 8 rijen voor met inwerkmogelijkheid voor het gier verkrijgbaar: Dexter 6 en 8. De nieuwe machine wordt uitgerust met de alom geapprecieerde verdeelvijzel van Fliegl. Voor het schoffelgereedschap gebruikt het bedrijf een liggende rolschoffel (van Busa) die gekend staat om zijn uitstekende slijtbestendigheid. Bovendien zijn de roterende elementen ook bij een hoog onkruidgehalte bijzonder effectief en kunnen zij tot zeer dicht tegen de gewassen het onkruid verwijderen, zonder de maïsplanten te beschadigen. De haksterren verwijderen het ongewenste onkruid van tussen de rijen en bedekken het verwijderde onkruid in de rijen met fijne aarde. Door de roterende werking verstopt de rolmoffel niet. Om de diepte aan te passen, kan met een paar simpele bewegingen de hellingshoek van de rotoren worden bijgesteld.

Bovendien wordt de gier volledig in de bodem ingewerkt, want de gier ligt al op de bodem vooraleer het hakselgereedschap over de bodem heengaat. De gewassen kunnen dus niet worden aangetast door gierresten.

Niet alleen de giertanken van Fliegl kunnen op deze machine worden gemonteerd, ook giertanken van andere fabrikanten zijn combineerbaar met deze machine die de gier niet alleen verspreidt maar ook in de bodem inwerkt. Fliegl heeft in zijn assortiment bijvoorbeeld voor de eenassige tanks van de Alpha-Line serie naast de vereisteStandaard is de gier-schoffelmachine voorzien voor een spoorbreedte van 2,25 m. Optioneel kan er een extra camera-ondersteund plantendetectiesysteem op worden gemonteerd.

vierpuntshydraulik banden van 480/80 R 38. Op aanvraag worden de gekozen      eenassige tanks met een stuursysteem voor assen voorzien voor een zo groot mogelijke manoevreerbaarheid op de wendakker.

www.ludopauwelsbvba.be