De Steyr Absolut: krachtig en comfortabel

27 juli 2021

Steyr stelde onlangs de Absolut voor, een nieuwe reeks tractoren met een nominaal vermogen van 185 tot 240 pk. Deze tractoren beschikken niet alleen over een verfijnd design, maar ook over een hele reeks verbeteringen op gebied van comfort en transmissie-instellingen. We hadden begin mei de gelegenheid om de Steyr Absolut 240 even aan de […]

Steyr stelde onlangs de Absolut voor, een nieuwe reeks tractoren met een nominaal vermogen van 185 tot 240 pk. Deze tractoren beschikken niet alleen over een verfijnd design, maar ook over een hele reeks verbeteringen op gebied van comfort en transmissie-instellingen. We hadden begin mei de gelegenheid om de Steyr Absolut 240 even aan de tand te voelen, in combinatie met een 5 meter brede rotoreg.

Met de nieuwe Absolut wenst Steyr zich verder te onderscheiden als premium-merk. Daar hoort een verfijnd design bij. De motorkap werd onder andere onder de loep genomen en verder geniet deze tractor van heel wat bijkomende uitrusting die de tractor echt af maakt.

Never change a winning team

De basis, de CNH-motor van 6,7 liter en de CVT-transmissie, zijn ongewijzigd. Deze motor voldoet aan de Stage 5-emissienormen en hoeft daarvoor geen gebruik te maken van een EGR-klep. Steyr biedt een omkeerventilator in optie aan en de compressor voor de luchtremmen heeft voortaan een 30% hogere capaciteit: nuttig voor klanten die met een bandendrukregelsysteem werken. De volledige kabelboom naar de cabine werd herbekeken om een efficiënter geheel te bekomen, maar ook om een aantal zaken te groeperen.

Nieuwe transmissie-instellingen

De basis van de traploze transmissie is ongewijzigd, maar deze krijgt wel een paar nieuwe instellingen. De transmissiesoftware werd verder ontwikkeld om het acceleratie-/deceleratiegedrag, de modulatie van de omkeerinrichting, de gevoeligheid van het rijpedaal, de stopzetting van het cruisecontrolpedaal en de gevoeligheid en de positiedetectie van de Multicontroller- joystick te verbeteren. Voortaan is het ook mogelijk om via de terminal de reactie van het motorkoppel aan te passen aan de bestuurdersvoorkeur en toepassingsvereisten. Erg praktisch is de mogelijkheid om een snelheidstoename van 2,5 tot 10 km/u boven de cruisecontrol in te stellen en te bedienen via het rijpedaal. Op deze manier is het voortaan mogelijk om snel te draaien op de kopakker. Vermelden we ook nog dat de kickdown- functie de aanpassingstijd van de transmissieverhouding aanpast voor een snelle acceleratie. Bij een snelle deceleratie zorgt deze optie dat de tractor snel tot stilstand komt of op dezelfde manier wordt afgeremd als wanneer de voet van het gaspedaal wordt afgenomen.

Verhoogd comfort

Steyr zet duidelijk in op het comfort met deze nieuwe reeks. Zo wordt de Absolut af fabriek uitgerust met een pneumatische cabinevering. Deze trekker is ook uitgerust met een volwaardige deur rechts. Niet zozeer om toegang te verlenen langs deze kant, maar wel om de cabine eenvoudiger te kunnen kuisen, bijvoorbeeld. Verder ontwikkelde Steyr een nieuwe steun voor een vast scherm met daarnaast 2 USB-poorten en een gsm-steun. Aan de bovenkant van de cabine werd een nieuwe bluetooth-speaker ingewerkt om handenvrij te kunnen bellen. Vooraan, achter het stuur, vindt men voortaan een gesloten koelvak aangestuurd door de airco dat plaats biedt voor twee flessen van 1 liter.

De ledrichtingaanwijzers staan nu dichter bij het stuur en worden elektrisch bediend in functie van de draaihoek. De camera vooraan wordt automatisch geactiveerd als de richtingaanwijzers ingeschakeld zijn. Dit verhoogt aanzienlijk de veiligheid enerzijds, maar geeft anderzijds ook een rustiger gevoel bij het oversteken van een kruispunt. Om de zichtbaarheid nog verder te verbeteren werd de ruitenwisser vooraan onderaan de ruit geplaatst en werkt deze onder een bereik van 220°. In regenachtige omstandigheden is dit zeker een troef.

De nieuwe trap naar de cabine is nu breder en wordt geflankeerd door een watertank met een capaciteit van 8 liter. Onder de bovenste trap vinden we een persluchtaansluiting terug, net als

een massaschakelaar. De reeds bestaande massaschakelaar in de cabine blijft behouden.

Aan het werk

We hadden de gelegenheid om deze Absolut 240 even aan de tand te voelen in combinatie met een 5 meter brede rotoreg. Opvallend is de vaste baanligging en het verhoogde comfort dankzij de pneumatische vering van de cabine. De camera vooraan, die zoals gezegd automatisch ingeschakeld wordt in combinatie met de richtingaanwijzers, zorgt inderdaad voor een betere veiligheid en geeft rust. Eens op het veld wordt het kopakkermanagement geconfigureerd om achteraf efficiënter te kunnen werken. De nieuwe ‘ventielpagina’ op het scherm zorgt voor eenvoudige afstellingen omdat er minder tussen de menupagina’s moet worden gebladerd. Naast de automatische aftakas is de tractor ook uitgerust met een automatische toerentalregeling. Eén druk op de knop volstaat om de rotoreg te heffen en alle ingevoerde handelingen worden vervolgens automatisch afgespeeld. Aan het begin van de volgende werkgang volstaat opnieuw één druk op de knop. Samen met het rtk-systeem verloopt het werk relaxter. Het geluid van de CNH-motor van 6,7 liter is een streling voor het oor en zodra we het rijpedaal indrukken, voelen we meteen dat er nog voldoende vermogen op overschot is.’