De nieuwe C6000 Serie van DEUTZ-FAHR.

8 juli 2015

Een technologisch juweeltje in de compacte klasse. Alle goede dingen bestaan uit drie. Na het grote succes behaald in 2013 met de lancering van de C9000 Serie en in 2014 met de C7000 Serie heeft DEUTZ-FAHR nu het genoegen, voor het derde opeenvolgende jaar, een nieuwe reeks maaidorsers te introduceren. De C6000 Serie bestaat uit […]

Een technologisch juweeltje in de compacte klasse.

Alle goede dingen bestaan uit drie. Na het grote succes behaald in 2013 met de lancering van de C9000 Serie en in 2014 met de C7000 Serie heeft DEUTZ-FAHR nu het genoegen, voor het derde opeenvolgende jaar, een nieuwe reeks maaidorsers te introduceren. De C6000 Serie bestaat uit uiterst efficiënte, compacte maaidorsers voor landbouwbedrijven die bij voorkeur op eigen materieel en middelen vertrouwen wanneer het om de oogst gaat.

DEUTZ-FAHR is het basisconcept van de machine trouw gebleven, de C6000 beschikt over vijf stroschudders. Evenals de grotere modellen heeft ook de compacte C6205 het design van Giugiaro Design en biedt rijcomfort en gebruiksvriendelijkheid van topniveau, met een breed scala aan standaard maaiborden uitgerust met het Schumacher Easy Cut-maaisysteem en verstelbare VARICROP maaiborden, een eerste klasse maaidorser (met optionele turboseparator) en een schoningsinrichting met het innovatieve DGR-terugvoersysteem (Double Grain Return) van DEUTZ-FAHR.

De ruime graantank heeft een inhoud van 7.000 liter en de C6000 Serie wordt aangedreven door de meest zuinige en milieuvriendelijke motor (Tier 4 Final) die momenteel op de markt verkrijgbaar is: de DEUTZ TCD L6 T4F 6.1 L motoren leveren een nominaal vermogen van 230 pk (169 kW) en een maximaal vermogen van 250 pk (184 kW).

De EVO II COMMANDER cabine biedt een hoog niveau van comfort en technologie, een interieur met geluidsisolatie en maximale veiligheid voor de bestuurder, met slim bedachte bedieningsorganen en een modern aircosysteem. Alle functies van de maaidorser kunnen geactiveerd worden met één druk op een knop. De bestuurdersstoelstoel en de draagbare koelbox (optioneel) met een inhoud van 21 liter bieden een perfecte aanvulling op de ergonomische en comfortabele werkomgeving.

De bediening van de transmissie en de belangrijkste functies van de maaidorser zijn ondergebracht in de nieuwe joystick, waarmee uiterst eenvoudig en intuïtief gewerkt kan worden. Met het CCM-systeem (Combine Control Management) kan de bestuurder op elk moment de kwaliteit van het werk controleren, want het biedt in één oogopslag alle belangrijke informatie omtrent de activiteiten van de maaidorser.

De standaard maaiborden zijn leverbaar in de volgende maten: 4,20 m, 4,80 m, 5,40 m en 6,30 m. Elke uitvoering is uitgerust met een planeet aandrijfwerk met het oog op een hoge snijfrequentie van ongeveer 1.220 tpm. Het maaisysteem bevat het gepatenteerde Schumacher Easy Cut II tandemsnijsysteem.
Voor het oogsten van koolzaad kan een maaiverlengstuk met twee verticale messen gemonteerd worden op het originele maaibord, daarnaast kan een speciale kit het maaibord aanpassen voor zonnebloemen. Ter optimalisering van de snijprestaties zorgt een automatische regelfunctie voor compensatie van zijdelings schommelen van de maaibalk, voor meer nauwkeurigheid bij grotere snijbreedtes. Het nieuwe verstelbare VARICROP maaibord is leverbaar met werkbreedtes van 4,50 m, 5,50 m of 6,50 m, waardoor de landbouwers de snijlengte kunnen aanpassen aan elke oogst, van gerst tot koolzaad.

Het dorssysteem van C6205 heeft dezelfde kenmerken als dat van de C9000 en C7000 Series, voor topprestaties met elk soort product, met hoge korrel- en strokwaliteit als doel. De dorstrommel, met een diameter van 600 mm, is uitgerust met acht stevige, aan vijf dragers bevestigde balken.

Het systeem wordt ondersteund door een turboseparator, waarmee de arbeidscapaciteiten van de maaidorser met maar liefst 20% kunnen toenemen. Dit betekent dat de machine topprestaties levert, ook tijdens zware oogstomstandigheden of in moeilijke situaties zoals b.v. bij groen stro.

De dorskorf van de C6205 heeft een brede wikkelhoek van 121°, waardoor het scheidingsoppervlak volledig benut wordt. De uit één stuk bestaand dorskorf is leverbaar met drie verschillende draadafstanden – 11, 14 en 16 mm – zodat hij geschikt is voor verschillende soorten gewassen.

Ter aanvulling van het dorssysteem van de C6000 Serie is er een segmenten dorskorf (optioneel) verkrijgbaar. Hiermee kan de maaidorser tijdens het oogstseizoen snel omgebouwd worden met aangepaste dors- en scheidingsinstellingen, afhankelijk van het soort gewas en de arbeidssituatie. De segmenten dorskorf bestaat uit drie langssecties, met drie verschillende draadafstanden – 11, 14 en 20 mm – die eenvoudig te vervangen zijn, zonder het toevoerkanaal van de maaidorser te hoeven verwijderen. Voor gewassen die zorgvuldiger behandeld dienen te worden is er als optie een met de dorstrommel gesynchroniseerde stroschudder leverbaar.
De beste schoning met de minste inspanning – de lange, dichte stroschudders van de  C6000 Serie zorgen voor nauwkeurige scheiding in alle omstandigheden ook bij vochtige producten. De voorbereidingsbodem en de voorste zeef staan in het middelpunt van een 2-fasenproces om de schoningsprestaties van beide zeeflagen te optimaliseren.