Case IH wint de titel Machine van het Jaar 2018

2 december 2017

Het de nieuwe Maxxum Multicontroller met ActiveDrive 8-transmissie ActiveDrive 8 biedt acht powershift-versnellingen in elk van de drie groepen / Totaal 24 versnellingen vooruit en achteruit / Leverbaar op Maxxum Multicontroller-modellen / Nieuwe transmissiebenamingen, waarbij de bestaande powershift met vier versnellingen is omgedoopt tot ActiveDrive 4 en de CVX tot CVXDrive om een aparte ‘branding’ […]

Het de nieuwe Maxxum Multicontroller met ActiveDrive 8-transmissie

ActiveDrive 8 biedt acht powershift-versnellingen in elk van de drie groepen / Totaal 24 versnellingen vooruit en achteruit / Leverbaar op Maxxum Multicontroller-modellen / Nieuwe transmissiebenamingen, waarbij de bestaande powershift met vier versnellingen is omgedoopt tot ActiveDrive 4 en de CVX tot CVXDrive om een aparte ‘branding’ te creëren / Andere nieuwe opties zijn onder meer mechanische of elektronische regelventielen

Case IH’s nieuwe ActiveDrive 8-versie van de nieuwste Maxxum Multicontroller-tractorserie heeft de titel Machine van het Jaar voor 2018 gewonnen. Deze onderscheiding, toegekend na beoordeling door een panel van redacteurs van Europese landbouwtijdschriften, vormt een erkenning van de prestaties en kostenbesparende voordelen die de nieuwe transmissie en andere vernieuwingen van de serie met zich meebrengen voor dit tractorsegment.

De onderscheiding Machine van het Jaar, een van de belangrijkste evenementen op de agenda van de Agritechnica-beurs, wordt toegekend door journalisten van de Duitse landbouwtijdschriften Agrarheute, Traction, Agrartechnik, Land & Forst, Bayerisches Landwirtschaftliches Wochenblatt en van andere internationale landbouwpublicaties. De journalisten maken hun selectie uit 14 categorieën, van tractoren en andere zelfrijdende machines tot werktuigen. De winnaars van iedere categorie worden vervolgens midden November bekend gemaakt, en tot slot wordt de algemene MOTY-winnaar bekend gemaakt op de Agritechnica-beurs.

De nieuwste Maxxum Multicontroller-modellen, die tot het MOTY ‘middenklasse’ tractorsegment behoren, zijn uitgerust met een nieuwe semi-powershift transmissie die acht powershift-versnellingen biedt in elk van de drie groepen. Deze optie, ActiveDrive 8 genaamd, vormt een toevoeging op het bestaande aanbod van transmissie-opties voor Maxxum-tractoren, te weten een semi-powershift met vier versnellingen en een continu variabele transmissie, nu omgedoopt tot respectievelijk ActiveDrive 4 en CVXDrive. De ActiveDrive 8 levert in totaal 24 versnellingen vooruit en achteruit. De transmissie bevat een aantal kenmerken die erop gericht zijn de tractor efficiënter te maken en de bestuurder te ontlasten. Voor speciale toepassingen is als optie een versie met kruipbak beschikbaar.

Deze dekt snelheden tot 10,2 km/u en is specifiek bedoeld voor zware trekwerkzaamheden. Voor speciale toepassingen, die zeer lage snelheden vereisen, zoals werkzaamheden met groentegewassen, kan de ActiveDrive 8 ook geleverd worden met extra kruipversnellingen. Groep twee, de belangrijkste groep om te werken, dekt bijna 90% van alle vereisten voor veld-, grasland- en ladertoepassingen. In deze groep kan de tractor zonder enige koppelonderbreking onder volle belasting werken, op snelheden van 1,6-18,1 km/u. Voor ritten over de weg kan de transmissie in groep drie worden gestart, en een functie voor het overslaan van versnellingen maakt het mogelijk om snel door de powershift-versnellingen te schakelen. Dankzij een automatische schakelfunctie kan de tractor worden ingesteld om automatisch hoger te schakelen binnen een groep van acht versnellingen op het land, en binnen alle 16 de versnellingen in de twee hoogste groepen voor ritten op de weg. Er kan een kick-downpedaalfunctie worden gebruikt om de automatische werking van de transmissie te onderbreken en de transmissie in een lagere versnelling te forceren.

Voor de bediening is het koppelingspedaal niet nodig, wat deze transmissie geschikt maakt voor werktaken die veel vermogen vereisen en waar het momentum belangrijk is, bijvoorbeeld cultivatie of maaien met dubbele of driedubbele maaiers. Een echte power shuttle staat ervoor garant dat er geen verlies van aandrijving of tractie is gedurende richtingsveranderingen op hellingen, terwijl een ‘Active Clutch’-functie (‘actieve koppeling’) het stoppen vergemakkelijkt en de veiligheid op kruisingen of bij het stapelen van balen met een lader verhoogt. Zowel het schakelen als het pendelen kunnen worden gemoduleerd voor een snellere of tragere reactie, afhankelijk van het werk dat moet worden uitgevoerd.

“Wij vinden het geweldig dat we de titel Machine van het Jaar voor 2018 hebben gewonnen met de Maxxum Multicontroller met ActiveDrive 8,” aldus Andreas Klauser, Case IH Brand President.

“Nu de steeds hogere materiaalkosten ertoe leiden dat zuinigheid voor de hedendaagse landbouwers een steeds belangrijkere factor wordt, is het goed om te erkennen dat iedere bedrijfssector zijn eigen vereisten heeft, en dat, terwijl een eenvoudige powershift of CVT goed kan aansluiten bij wat landbouwbedrijven aan beide uiteinden van het spectrum zoeken, sommigen juist een meer geavanceerde semi-powershift nodig hebben. Met de ActiveDrive 8-versies van de Maxxum Multicontroller-serie hebben we geprobeerd om op die behoefte in te spelen.