Bietenhopen snel en efficiënt afdekken

15 juni 2020
Christophe Daemen
Christophe Daemen en Keymolen Agr

Door de langere bietencampagnes moeten steeds meer bietenhopen afgedekt worden met Toptex-doeken. Niet altijd een eenvoudige klus voor de akkerbouwers, zeker als de wind waait of de doeken vocht hebben opgenomen. Om dit werk te vergemakkelijken ontwikkelde dealerbedrijf Keymolen Agri uit Rebecq de Coverbeet, een alles-in-éénoplossing om bietenhopen volledig machinaal af te dekken. Het eerste […]

Door de langere bietencampagnes moeten steeds meer bietenhopen afgedekt worden met Toptex-doeken. Niet altijd een eenvoudige klus voor de akkerbouwers, zeker als de wind waait of de doeken vocht hebben opgenomen. Om dit werk te vergemakkelijken ontwikkelde dealerbedrijf Keymolen Agri uit Rebecq de Coverbeet, een alles-in-éénoplossing om bietenhopen volledig machinaal af te dekken. Het eerste prototype uit 2018 werd ondertussen vervangen door een definitieve versie.

Voor Joseph Keymolen begon het verhaal rond een dergelijke machine toen hij ooit in Frankrijk even langs de baan stopte om een babbeltje te slaan met een loonwerker die een hydraulische arm omgebouwd had om de Toptex-doek machinaal van de bietenhopen af te halen. Op de terugweg rijpte het idee verder. Nadat een paar klanten interesse toonden, kwam in 2018 een eerste prototype tot stand. Yannis Vanbiervliet, een jonge ondernemer uit Rebecq, toonde zich bijzonder geïnteresseerd. Hij was op zoek naar een nieuwe activiteit voor zijn bedrijf. En zo ging de bal aan het rollen. Voor de mensen van de werkplaats van Keymolen Agri waren de ontwikkeling en het bouwen van deze machine een uitdaging die onderstreepte dat ze naast het herstellen van bestaande machines ook zelf iets konden ontwikkelen. Zelfs de hydraulische cilinders werden in eigen huis ontworpen. Hoewel de Coverbeet een artisanale machine is, werd er volgens professionele maatstaven gebouwd. Mocht er meer vraag komen, dan kan er snel en met weinig moeite een kleine serie worden gebouwd.

Een alles-in-éénoplossing

Doordat Joseph Keymolen al verschillende keren bestaande machines had aangepast om bietenhopen machinaal af te dekken had hij een tamelijk juist beeld van hoe zijn machine er moest uitzien om efficiënt te kunnen werken. Het basisidee was een alles-in-éénoplossing: de machine moest het doek kunnen leggen, terug oprollen … Maar ze moest het doek ook vastleggen, in de hoop dat het niet meer nodig zou zijn om banden of iets dergelijks te gebruiken. De doeken moeten niet noodzakelijk worden opgerold op een buis, maar kunnen eenvoudig opgepikt worden, zelfs als ze Door de langere bietencampagnes moeten steeds meer bietenhopen afgedekt worden met Toptex-doeken. Niet altijd een eenvoudige klus voor de akkerbouwers, zeker als de wind waait of de doeken vocht hebben opgenomen. Om dit werk te vergemakkelijken ontwikkelde dealerbedrijf Keymolen Agri uit Rebecq de Coverbeet, een alles-in-éénoplossing om bietenhopen volledig machinaal af te dekken. Het eerste prototype uit 2018 werd ondertussen vervangen door een definitieve versie. Tekst: Christophe Daemen I Foto’s: Christophe Daemen en Keymolen Agri Bietenhopen snel en efficiënt afdekken Techniek opgeplooid zijn. Er wordt wel met een buis gewerkt om ze af- en op te rollen op de hoop. Na gebruik is het dus ook perfect mogelijk om een doek in een kipper af te rollen. Mocht het doek bevroren zijn, dan volstaat het om een beetje keukenzout of pekel te strooien en kan het zo worden opgerold. Op de laatste versie ontwikkelde Keymolen een opnemer met meenemers om eenvoudiger te kunnen werken in moeilijke omstandigheden.

De op- en afrolarm kan 90° bewegen om eenvoudig te kunnen werken en de schijf om het doek vast te leggen wordt hydraulisch bediend. Ten opzichte van het eerste prototype gebruikt Keymolen ondertussen een schijf met een kleinere diameter om het doek niet te diep in de bietenhoop te duwen en dus ook het oprollen achteraf te vergemakkelijken. De schijf kan tot 1,80 m van de basismachine werken zodat de nodige flexibiliteit gewaarborgd is. Om de lasten op het onderstel te beperken werden tegengewichten op strategische plaatsen voorzien. Want de krachten zijn soms veel zwaarder dan men zou verwachten. De Coverbeet wordt volledig bediend door middel van een afstandsbediening. De verreiker geeft een constante oliedruk af aan de machine en de afstandsbediening activeert de nodige functies. Daardoor is deze machine ook zeer gebruiksvriendelijk, want de bestuurder kan een doek eenvoudig aanpikken terwijl hij uit zijn cabine is, maar ook verder werken achter het stuur.

Waarom op een verreiker?

Het antwoord is heel simpel: een verreiker is uitgerust met vier gestuurde wielen, kan in hondengang rijden en is dus zeer wendbaar, wat zeker een belangrijke troef is om te manoeuvreren rond een bietenhoop. Daarnaast is een moderne verreiker in de modder even krachtig als een tractor. Met een tractor zou het bovendien extra moeilijk zijn om afdekzeilen die zich op een platte wagen bevinden efficiënt aan te pikken. Maar deze Coverbeet kan ook worden aangekoppeld aan een zware frontlader of iets dergelijks. Daarnaast biedt Keymolen de Underbeet aan, een eenvoudigere machine om de doeken vast te leggen in de hoop. Deze machine is uitgerust met een schijf die is opgebouwd op een telescopische arm en kan eenvoudig worden gebruikt met een tractor. Het is een gepaste machine voor enkele landbouwers die willen samenwerken en de handenarbeid beperken bij het afdekken van de bietenhopen. Beide machines zijn ondertussen in productie.