Beter zicht op het werk met led-verlichting

18 maart 2021

Het Amerikaanse bedrijf Vision X ontstond in 1997 in Seattle en was als een van de eersten actief in de ontwikkeling van led-verlichting in 2007. De eerste led-lichten werden trouwens opgebouwd op machines van de NASA. Het bedrijf is ondertussen al 10 jaar in Europa aanwezig en heeft zijn hoofdzetel in Genval geïnstalleerd. Waar de […]

Het Amerikaanse bedrijf Vision X ontstond in 1997 in Seattle en was als een van de eersten actief in de ontwikkeling van led-verlichting in 2007. De eerste led-lichten werden trouwens opgebouwd op machines van de NASA. Het bedrijf is ondertussen al 10 jaar in Europa aanwezig en heeft zijn hoofdzetel in Genval geïnstalleerd. Waar de focus eerst op automotive- en vrachtwagenoplossingen lag, is deze ondertussen uitgebreid naar de offroad markt met land- en tuinbouwoplossingen.

Vision X heeft ervoor gekozen om alles zelf te gaan produceren zodat het de kwaliteit zelf in de hand heeft en sneller en innoverend kan inspelen op veranderingen in de markt. Tegenwoordig beschikt het bedrijf over fabrieken in Seattle (Verenigde Staten), Seoul (Korea) en Shanghai voor bepaalde producten. De Europese markt wordt vanuit België bewerkt. Dat maakt dat de producten zo goed mogelijk aan de verwachtingen van de markt kunnen worden aangepast en de nodige homologaties vlot kunnen worden geregeld. Op vraag van klanten kunnen er zelfs 3D-studies worden uitgevoerd om de optimale verlichting te bekomen met zo weinig mogelijke ‘dead zones’.

Oplossingen op maat

Naast zorg voor de kwaliteit van de producten legt Vision X de aandacht op maatwerk voor klanten. Zo bestaan er zogenaamde OEM-kits voor vrachtwagens (onder meer Scania en Volvo), maar ook voor bepaalde constructeurs van landbouwmachines die het aspect ‘werklichten’ aan deze specialist overlaten. Ondertussen zijn er niet minder dan 600 verschillende kits beschikbaar voor auto’s, bestelwagens of vrachtwagens.

Verdeling in België

Voor de landbouw- en grondverzettoepassingen werkt Vision X al drie jaar samen met Barttrac, het bedrijf van Bart Van Damme. Die is heel bekend met de sector en zorgt niet alleen voor de verkoop van led- lichten, maar ook voor de ontwikkeling van specifieke oplossingen om de standaardwerklichten op trekkers en machines te vervangen door led- lichten.

Op deze manier ontwikkelde hij onder andere specifieke ombouwkits voor T7-tractoren van New Holland, minigravers, aanhangwagens enzovoort. Voor de verdeling van de producten in België werkt hij samen met een aantal (landbouw)dealers en is hij nog op zoek naar bijkomende partners. Bart: ‘We willen het verschil kunnen maken met een kwalitatief product en door kort op de bal te spelen. We kunnen snel schakelen als het om onderzoek en ontwikkeling gaat en kunnen deze oplossingen rechtstreeks met constructeurs en dealers in de praktijk testen. Omdat landbouwers en loonwerkers tijdens piekperiodes vaak in het donker werken, is het belangrijk dat hun werkomgeving ruim verlicht is. Het gaat vermoeidheid tegen en verhoogt de veiligheid.’

De grote plussen van led

Led-lampen zijijn veel zuiniger dan de traditionele gloeilampen. Bijij een led-lamp wordt 90 tot 95 procent van de energie gebruikt om licht te produceren, terwijijl een gloeilamp maar 8 procent van de energie gebruikt om licht te geven. De rest van de energie gaat verloren in warmte. Daarom ook dat een led-lamp koud aanvoelt als ze brandt.

Een ander voordeel is dat de led-lampen veel langer meegaan, afhankelijk van de toepassing 20.000 uur of langer.

In led-lampen zitten geen gevaarlijke stoffen, ze zijn ook voor buiten geschikt en ze zijn in verschillende soorten en kleuren te verkrijgen.

En tot slot zijn led-lampen ook beter bestand tegen schokken.