AVR presenteert up-to-date gamma op Agritechnica

13 oktober 2015

De R&D-afdeling bij landbouwmachinebouwer AVR staat niet stil. Het huidige gamma machines voor de aardappelteelt kregen recent een aantal updates en/of extra features die hun gebruik optimaliseren. De doordachte technologie op de vierrijige zelfrijder bijvoorbeeld loont. Tot nu toe rijden er al 21 nieuwe Puma 3 machines in het veld. Deze en andere updates kunnen […]

De R&D-afdeling bij landbouwmachinebouwer AVR staat niet stil. Het huidige gamma machines voor de aardappelteelt kregen recent een aantal updates en/of extra features die hun gebruik optimaliseren. De doordachte technologie op de vierrijige zelfrijder bijvoorbeeld loont. Tot nu toe rijden er al 21 nieuwe Puma 3 machines in het veld. Deze en andere updates kunnen de bezoekers van dichtbij ontdekken tijdens Agritechnica.

Puma 3, bewezen technologie
Nieuwste product binnen het gamma is de vierrijige aardappelrooier, de Puma 3.
“De Puma 3 is echt een paradepaardje.” begint Stefan Top, Managing Director van AVR. “De positieve gebruikerservaringen tonen dat de technologie van deze machine echt goed zit. Ondanks de kwakkelende aardappelmarkt en de financiële gevolgen hiervan voor de landbouwers rijden er toch 21 van deze gloednieuwe machines in (inter)nationale velden. Een bewijs dat mensen deze investering de moeite waard vinden.”
Vanuit die bewezen techniek en gebruikerservaringen wordt de machine telkens doorontwikkeld voor een optimaal resultaat, ook in de toekomst.
De Increased Flexibility banden bijvoorbeeld tonen in de praktijk hun bodemvriendelijkheid. Door het systeem van optimale bandendruk (zowel tijdens volle als lege bunker) wordt de grond zoveel mogelijk ontzien. Dit geeft een optimaal resultaat in combinatie met een laag eigen gewicht van de machine. Wie voor het Varioweb kiest, AVR’s flexibele reinigingsmodule, kan zijn reinigingssterkte aanpassen aan alle omstandigheden.

Spirit 9200, beperkte richtingsveranderingen
De Spirit 9200 staat onder de getrokken verstekbunkerrooiers bekend om zijn aardappelvriendelijkheid. Er is t.o.v. de bestaande bunkerverstekrooiers extra reiniging voorzien in de vorm van crossrollen, zonder extra richtingsverandering.
De Crossrollenset zorgt voor kluiten-, en kleine stenenscheiding en een mooi egale verdeling van het product op de langsegelband, waardoor de capaciteit van de egelband-unit ook verhoogt. Toch zijn er slechts twee richtingsveranderingen in de machine, wat een aardappelvriendelijk rooiproces ten goede komt.
Dankzij zijn vol-hydraulische aandrijving kan de machine op maat ingesteld worden afhankelijk van de rooicondities. Automaten zoals rijsnelheid-afhankelijke matsnelheid bepalen mee het gebruiksgemak.
Deze machine is ook beschikbaar als VARIOWEB machine: de bekende combinatie egelband – axiaalrollenset die traploos ingesteld kan worden volgens de rooicondities.

Erosie vermijden
Ook present op Agritechnica is de Ceres 400 pootmachine met daarop een anti-erosiesysteem gemonteerd: de Drempelmakers.
Dit zijn hydraulisch aangedreven op en neer bewegende schopjes die door hun op-neerbeweging drempeltjes maken tussen de ruggen. Deze drempels vermijden niet alleen de afloop van water en aarde, maar ook van kostbare meststoffen en chemicaliën. Het mooie aan dit systeem is het lage eigengewicht, zodat het makkelijk kan gebruikt worden bij planter-aanaardkap combinaties of zelfs combinaties waar ook een frees ingebouwd is.

Capaciteitsverhoging met opklapbare frees

Een goede pootbedbereiding is de eerste stap voor een goede opbrengst en een vlot rooiseizoen. Voor extra capaciteit ontwikkelde AVR de opklapbare GE-Force frees. De machine is bruikbaar voor 6.00m volvelds-pootbedbereiding of 8-rijig rijenfrezen.
AVR werkt al jaren met een erg stabiele aandrijving, de aandrijfkast tot 390 PK bewijst zich in de praktijk.
Het AVR 6-haakssysteem zorgt voor extra capaciteit of brandstofbesparing. Door de specifieke plaatsing van de extra haken op de rotor, wordt extra capaciteit opgehaald met eenzelfde verbruik. Dit doordat er sneller kan gereden worden bij gelijke verkruimeling of dat de rotor trager kan draaien voor gelijke verkruimeling.

Inschuren aan hoge capaciteit
Een degelijke hallenvuller die een hoge capaciteit kan verwerken is cruciaal bij het snel en veilig inschuren van de oogst. De AVR CTHV hallenvuller valt onder deze noemer door haar diepe rubberen trogband en dubbele aandrijving (Vandergraaf trommelmotoren). Deze dubbele aandrijving vermijdt te allen tijde het slippen van de band.
Bij de AVR stortbunkers is de Line Control vernieuwd. De Line Control laat toe om de volledige AVR inschuurlijn aan elkaar te koppelen. Als machines verbonden zijn met de LC kabel worden deze bij het drukken op de startknop gefaseerd opgestart, te beginnen bij de laatste machine in de inschuurlijn (hallenvuller). De LC is standaard opgebouwd op alle modellen van de AVR stortbunkers.