AVR lanceert drie nieuwe pootmachines

15 juni 2020
Peter Menten
AVR

AVR lanceert de Ceres 200M, 200H en 440 pootmachines. Het topmodel 440 is uitgerust met de nodige technologie om mee te gaan in het AVR Connect verhaal: alle pootinfo en parameters op één digitaal platform, waar sinds vorig jaar ook de Puma 4.0 aardappelrooier deel van uitmaakt. De Ceres 440 is een vierrijige, gedragen pootmachine […]

AVR lanceert de Ceres 200M, 200H en 440 pootmachines. Het topmodel 440 is uitgerust met de nodige technologie om mee te gaan in het AVR Connect verhaal: alle pootinfo en parameters op één digitaal platform, waar sinds vorig jaar ook de Puma 4.0 aardappelrooier deel van uitmaakt. De Ceres 440 is een vierrijige, gedragen pootmachine die zowel in hydraulische als mechanische versie beschikbaar is. AVR kiest hier voor ISOBUS-aansturing en een rij-onafhankelijke, hydraulische aandrijving. De brede bunker maakt het vullen comfortabeler dan voorheen.

Ceres 440: klaar voor AVR Connect

De machine wordt aangestuurd via ISOBUS. Het bedieningsscherm van de trekker kan dus gebruikt worden om de pootmachine aan te sturen. In optie kan de klant voor een eigen AVR-scherm kiezen. Omdat op de machine ieder pootelement apart wordt aangedreven, is er mogelijkheid tot sectiecontrole of om variabel te poten of te bemesten op basis van taakkaarten. Eens alles in het gps-systeem is geladen, kan de Ceres de gewenste afgiftes die het gps-systeem doorgeeft ook in de praktijk uitvoeren. Door de hydraulische aandrijving per rij, en daardoor de rijonafhankelijke pootafstand, kan de gebruiker bijvoorbeeld dichter poten in de spuitpaden en in de aansluitende rijen.
AVR maakt bij de nieuwe Ceres gebruik van grote, gekartelde toedekschijven met een diameter van 510 mm. De wielen voor de dieptecontrole zijn aanpasbaar door middel van een spindel die van buiten de machine bedienbaar is. Het trilsysteem is vlotter bereikbaar en kan preciezer worden afgesteld dan voorheen. De intensiteit van de triller kan bovendien automatisch variëren op basis van de helling.
De Ceres 440 is er in tal van uitvoeringen, van vaste bak met 1,5 ton capaciteit tot kiepbunker met 1,9 ton capaciteit (4 x 75). Een aanaardkap (met of zonder een drempelmaker) is mogelijk en verder zijn er poeder-, granulaat- en spuitsystemen verkrijgbaar af AVR.
Tot slot kan de Ceres-pootmachine gekoppeld worden met de AVR Connect software. Dit platform van informatie- en gegevensuitwisseling tussen de machines en de cloud, dat vorig jaar op de Puma-aardappelrooier werd geïntroduceerd, is nu ook beschikbaar voor de pootmachines.
In een notendop kan de gebruiker nu beschikken over een uitgebreid veldmanagement, realtime machine-overzicht, gegevens van metingen in het veld, technische instellingen, hectareteller, alarmen enzovoort.

Ceres 200M en 200H

De Ceres 200M is een volledig mechanisch aangedreven tweerijer. Het is in de basis dezelfde machine als de 400, maar dan in een ‘basic’ uitvoering. De klant heeft hier keuze uit een bunker van 750 of 1.300 kg, elektrische schudders in de bekerriem, een aanaardkap en een bemestingsvoorziening. De machine heeft een mechanisch aangedreven pootkanaal met verstelbare bodem aan de toevoerzijde. De schudders zijn mechanisch aangedreven en Het neusje van de zalm is de Ceres 440 pootmachine met AVR Connect. 34 de diepte wordt met een centraal wiel geregeld. De Ceres 200H is de tweerij-versie van de 440. De pootmachine werd ontworpen om te poten in voorgemaakte bedden en men kan het spoor van de wielen rond het bed plaatsen. De hydraulische kiepbunker is 2,85 m breed en daardoor makkelijk te vullen. De Ceres 200H is tenslotte ook uitgerust met een modern 5-duimstouchscreen.

De drie pootmachines op en rij