Intussen is het bijna tien jaar geleden dat Krone de Premos 5000 als ‘s werelds eerste mobiele pelletpers op de Agritechnica 2015 presenteerde. Het idee om van stengel-gewassen zoals stro direct op de akker of als alternatief in stationair bedrijf structuurpellets te produceren, is destijds door de Duitse landbouwmaatschappij DLG terecht met een gouden medaille onderscheiden. […]
Intussen is het bijna tien jaar geleden dat Krone de Premos 5000 als ‘s werelds eerste mobiele pelletpers op de Agritechnica 2015 presenteerde. Het idee om van stengel-gewassen zoals stro direct op de akker of als alternatief in stationair bedrijf structuurpellets te produceren, is destijds door de Duitse landbouwmaatschappij DLG terecht met een gouden medaille onderscheiden. Want de structuurpellets die met deze machine worden vervaardigd, zijn veelzijdig inzetbaar – als veevoer, boxenstrooisel of brandstof.
Het unieke succesconcept
Bij inzet in het veld wordt het door de pick-up uit het zwad opgenomen oogstgoed naar twee perswalsen getransporteerd en daar door 16 mm gatenmatrijzen in het binnenste van de walsen gedrukt. Het bijzondere daarbij: in tegenstelling tot andere processen zijn bij de Premos 5000 veel vermogen vragende voorbehandelingen zoals hakselen of maaien niet nodig. Daardoor is het energieverbruik ook maar half zo hoog. De temperaturen en hoge druk die bij het pelleteren ontstaan, verminderen de besmetting met bacteriën en ontsluiten het materiaal.
Technisch aangepast voor nog meer efficiëntie en comfort
In de daaropvolgende jaren werd de pelletpers voortdurend aangepast. Zo presenteerde Krone op de ‘Grüne Woche 2018’ een machine met grotere perswalsen en een nieuwe hoofdaandrijving. Daardoor werd de productie van 3 naar 5 t/h verhoogd. Voor een nog beter rijcomfort zorgt de inmiddels standaard aangebouwde tandemas. Op de Agritechnica 2019 presenteerde Krone het met een zilveren medaille van de DLG onderscheiden baal-doseersysteem met automatische touwverwijdering, dat de behandeling bij stationair gebruik vereenvoudigt. Het baaldoseersysteem is comfortabel vanuit de trekkercabine via een bedieningsterminal te bedienen. De al twee jaar daarvoor vernieuwde software en hardware werd opnieuw gemoderni-seerd, om de bediening van de machine nog comfortabeler te maken.
Absorberend, schoon en veilig: ideaal voor het dierenwelzijn
Wat eerst als veelzijdige oplossing voor energieproductie en agrarisch gebruik bedacht was – als brandstof, boxenstrooisel, voer en bezigheidsmateriaal – heeft zich in de praktijk vooral in de veehouderij bewezen. Vanwege het hoge absorptievermogen, de hygiënische eigenschappen en eenvoudige behandeling zijn structuurpellets een zeer gewaardeerd alternatief voor strohaksel.
Dankzij het enorme absorptievermogen – 1 kg structuurpellets neemt tot 4 l water op – kunnen de structuurpellets snel vocht uit dierlijke afscheidingen binden en door minimaal uittreden van ammoniakgas het klimaat in de stal verbeteren. Vergeleken met strohaksel is duidelijk minder materiaal nodig, waardoor minder mest ontstaat en het uitmesten minder tijd kost. Dat het instrooien met structuurpellets wat betreft de behandeling zeer eenvoudig en vergeleken met strohaksel bovendien stofarm plaatsvindt, is met name voor paardenhouders bijzonder gunstig. Als gevolg van de verhitting tijdens het pelleteren zijn de structuurpellets vrijwel kiemvrij, zodat ze ook zonder enig bezwaar als bezigheids-materiaal in de pluimvee- en varkenshouderij kunnen worden ingezet. Ook melkveehouders gebruiken in toenemende mate structuurpellets als instrooimateriaal voor de ligboxen, waar ze een droge matras vormen. Daar kunnen de koeien comfortabel en schoon liggen, wat het comfort en de uierhygiëne bevordert.
Meer informatie en gebruiksvoorbeelden kunt u vinden op www.strukturpellets.de
Power uit de fermenteerder: meer gas, minder maïs
Interessant is momenteel ook het gebruik van structuurpellets voor energiewinning als co-substraat in biogasinstallaties. In tegenstelling tot het traditionele stro vormen structuurpellets in de fermenteerder geen drijvende laag en laten ze zich probleemloos met het gistsubstraat vermengen. Door de ontsluiting bij het pelleteren komt de in het stro aanwezige energie bovendien aanzienlijk sneller voor de methaan vormende bacteriën beschikbaar, waarbij de brede C/N-verhouding de processtabiliteit in de fermenteerder verbetert. Op deze manier kan de gasopbrengst met structuurpellets ten opzichte van onbehandeld stro zelfs tot 40% hoger uitvallen. Daarbij kan 1 t structuurpellets ruim 2 t maïssilage vervangen en zo de concurrentie om biomassa voor voedingsmiddelen aan de ene kant en energie aan de andere kant duidelijk verminderen.