CLAAS TORION compacte wielladers voor de landbouw krijgen meer vermogen en een nieuw instapmodel

2 maart 2022

Meer prestaties en een nieuw instapmodel voor compacte TORION landbouwwielladers van CLAAS CLAAS heeft de TORION 530 geïntroduceerd, een nieuw instapmodel van 46 pk in hun reeks compacte knikgestuurde wielladers voor de landbouw. Daarnaast krijgen ook de modellen TORION 535 en TORION 639 meer motorvermogen. Het CLAAS-assortiment van kleine TORION wielladers met knikbesturing omvat nu […]

Meer prestaties en een nieuw instapmodel voor compacte TORION landbouwwielladers van CLAAS

CLAAS heeft de TORION 530 geïntroduceerd, een nieuw instapmodel van 46 pk in hun reeks compacte knikgestuurde wielladers voor de landbouw. Daarnaast krijgen ook de modellen TORION 535 en TORION 639 meer motorvermogen.

Het CLAAS-assortiment van kleine TORION wielladers met knikbesturing omvat nu drie modellen met motorvermogens van 46 tot 74 pk. Als nieuw instapmodel vult de TORION 530, die wordt aangedreven door een Yanmar viercilindermotor van 46 pk met een cilinderinhoud van 2,2 l, de prijslijst aan. Het hydraulisch systeem levert 61 l/min bij 230 bar en maakt een knik-kipbelasting van 3.000 kg mogelijk. De parallel geleide Z-kinematica van de conische mast maakt het mogelijk om met een bakscharnierpunt van 3,18 m te kiepen over hoogtes tot 2,82 m en een maximale reikwijdte van 1,46 m. De mast en het aanbouwdeel worden gemakkelijk bediend met een joystick. Als alternatief kunnen de twee extra bedieningscircuits worden bediend met een extra hendel of met een druk op de knop.

Bij de grotere modellen TORION 535 en TORION 639 is het vermogen van de 2,1 l Yanmar viercilindermotor verhoogd tot 74 pk. Ze zijn nu optioneel verkrijgbaar met standaard of High-Lift Z-kinematica. In de standaardversie kunnen overreikhoogtes van 2,82 m (TORION 535) of 2,98 m (TORION 639) worden bereikt, terwijl de High-Lift versie 2,97 m tot 3,18 m kan bereiken. Afhankelijk van de uitvoering ligt het draaipunt van de bak tussen 3,19 m en 3,54 m. De maximale reikwijdte is van 1,49 m tot 1,71 m. Bij een hydraulisch debiet van 70 of 80 l/min bedraagt de knikgestuurde kiplast van de TORION 535 3.500 kg (High-Lift: 3.300 kg) en van de TORION 639 3.900 kg (High-Lift: 3.600 kg).

De motoren van alle drie de “kleine” TORION’s voldoen aan de Stage V-emissienorm met behulp van een dieselpartikelfilter (DPF) en een dieseloxidatiekatalysator (DOC) zonder SCR.

Alle drie de modellen hebben ook een gevoelige en duurzame hydrostatische aandrijving met twee snelheidsniveaus, waarmee de TORION 530 tot maximaal 20 km/u kan versnellen en de twee grotere modellen nu tot 30 km/u. De optionele trillingsdemping van de mast kan worden geactiveerd om schommelen op oneffen terrein en snelle laadcycli te voorkomen. Dankzij de stuurhoek van 40° van het scharnierend pendulumgewricht aan beide zijden is manoeuvreren geen probleem, zelfs niet op krappe erven en in gebouwen. Bovendien blijven de TORION 530 en TORION 535, wanneer ze zijn uitgerust met standaard 340/80 R18-banden, onder de 2,50 m doorrijhoogte.

De volledig opnieuw ontworpen ruime cabine heeft veel opbergmogelijkheden en opbergvakken. Hij biedt een uitzonderlijk zicht rondom en dankzij de gebogen voorruit heeft de bestuurder een uitstekend zicht op de mast en de geheven aanbouwdelen. De glazen toegangsdeur en het rechterraam kunnen 180° worden geopend en vergrendeld. De traploos in drie richtingen verstelbare stuurkolom, de luchtgeveerde bestuurdersstoel, de airconditioning en het lage geluidsniveau in de cabine zorgen voor een aangenaam rijcomfort. Een display op de rechter A-stijl en het overzichtelijke bedieningspaneel naast de rechter armleuning maken het dagelijkse werk intuïtief en gemakkelijk – ook met wisselende bestuurders. Als optie kan het cabinedak worden uitgerust met halogeen werklampen of tot acht LED lampen met 360° verlichting.