Hét nieuwe mechanisatieblad voor de Belgische loonwerker, melkveehouder, akkerbouwer en machinedealer.

Laatste magazines


Bekijk hier het hele magazine archief.

Actueel nieuws


Bekijk hier het hele archief.

Agenda


Klik hier voor alle aankomende evenementen.Tractorpower op FacebookBekijk artikel


December 2018 » Voorwoord » Durven beginnen

Durven beginnen

Waarheid van het seizoen

‘Een gedurfd begin is de helft van de winst.’

Heinrich Heine, Duits dichter 1797-1856

 

 

Durven beginnen is de eerste stap naar succes. Zodra deze is gezet kan het verhaal starten en kan de ondernemer naar buiten komen.

Durven beginnen is de filosofie achter het verhaal van landbouwloonbedrijf Reiff uit Luxemburg. Wat twee generaties geleden begon als een landbouwbedrijf dat destijds elke kans aangreep om grond te kopen, groeide uit tot een van de grootste loonbedrijven van West-Europa. Durven ondernemen betekende al de helft van de winst. Akkerbouwersfamilie Colsoul uit Neerlanden teelt al meer dan 50 jaar aardappelen en verhuisde recent naar een nieuwe locatie waar er voldoende ruimte voorhanden is. Melkveebedrijf Bastiaens-Verdonck melkt zowat 270 koeien in het Kempense Poederlee en koos bewust voor loonwerk aangevuld met een beperkte eigen mechanisatie. Hier ligt de focus op kwaliteitsvolle melk produceren in een bedrijf dat tevens levenskwaliteit biedt. Mechanisatiebedrijf Marchandise uit Engis in de buurt van Luik timmert ook al meer dan een halve eeuw aan de weg en heeft eveneens een belangrijke stap durven zetten.

Het focust zich op enkele topmerken van machines en tractoren en startte een verhuurbedrijf op met ondertussen een 600-tal machines. Bovendien blijkt uit de praktijk dat de ene bedrijfstak de andere de hand geeft om verder te groeien of te verstevigen. Depoortere NV uit Beveren-Leie is gespecialiseerd in het ontwerpen en fabriceren van oogst-, bewerkings- en zwingelmachines voor vlas. Een Belgisch bedrijf dat in 1925 klein begon en nu zijn technologie over heel de wereld met succes vermarkt. Zelfs in de moeilijke wereld van kleine aantallen en extreme emissienormen slaagt de onderneming erin om zich te handhaven.

Tot slot. Het is belangrijk dat iedere ondernemer voor zichzelf aanvoelt wat hij of zij kan. Wij willen niet de grote bedrijven op een piedestal zetten. Een klein bedrijf dat voor zichzelf goed kan omschrijven waar het naartoe wil, is minstens evenwaardig. Laat dat helder zijn.

 

De redactie

U leest:Abonnementen